Η Κίνα «ψωνίζει» στην Ευρώπη ξεκινώντας από την Ελλάδα

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 16:40

Η διάθεση της Κίνας να επεκτείνει τις επενδύσεις της στην Ευρώπη, αξιοποιώντας τη σφοδρή χρηματοοικονομική ύφεση που πλήττει τις ανεπτυγμένες αγορές έγινε σαφής και στην επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού, Ουέν Τζιαμπάο, στην Αθήνα τον περασμένο μήνα.

Την εντύπωση ότι η Κίνα έχει βγει για «ψώνια» στην Ευρώπη ξεκινώντας από τις «στριμωγμένες» χώρες της ευρωζώνης –Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία– ενισχύει η επικείμενη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη, στη διάρκεια της οποίας θα συναντήσει κορυφαίους αξιωματούχους και στελέχη του επιχειρηματικού χώρου από την Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Η διάθεση της Κίνας να επεκτείνει τις επενδύσεις της στην Ευρώπη, αξιοποιώντας τη σφοδρή χρηματοοικονομική ύφεση που πλήττει τις ανεπτυγμένες αγορές έγινε σαφής και στην επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού, Ουέν Τζιαμπάο, στην Αθήνα τον περασμένο μήνα. «Δείχνουν μια διάθεση να χώσουν τη μύτη τους στις ευρωπαϊκές υποθέσεις», σχολιάζει ο Καρλ Βίνμπεργκ από την High Frequency Economics.

Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, η Ελλάδα αποτελεί το εναρκτήριο σημείο της «επεκτατικής» κινεζικής πολιτικής προς τις παγκόσμιες αγορές. Στόχος του Πεκίνου δεν είναι μόνο η ανάπτυξη των κινεζικών επιχειρήσεων εκτός συνόρων, αλλά και η ενίσχυση της επιρροής του στις οικονομικές πολιτικές και τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες και τη Γερμανία.

Προς το παρόν, η Κίνα επικεντρώνεται στα λιμάνια και τους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας και της Ιταλίας που ενώνουν την Ανατολική Ευρώπη με τη Γερμανία και την Τουρκία και σκοπεύει να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα θα ενισχύσει την παρουσία της στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής της Ευρώπης και θα προβεί σε σημαντικές επενδύσεις, ελπίζοντας να κερδίσει την υποστήριξη της Ευρώπης στο θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των εμπορικών διαφορών με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

«Οι Κινέζοι επεκτείνονται στην Ευρώπη όπως έκαναν και στην Αφρική», σημειώνει στους NYT ο Φρανσουά Γκοντμάν, ανώτατο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Το εντυπωσιακό είναι ότι στην Ευρώπη επιχειρούν να έρθουν μέσω των χωρών της περιφέρειας», τονίζει.

Τους τελευταίους μήνες, το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα όταν ξεκινήσει η έκδοσή τους, ενώ προχώρησε στην αγορά ισπανικών χρεωστικών τίτλων ύψους 625 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχει προχωρήσει σε εμπορικές συμφωνίες στην Ιταλία και την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης του λιμανιού του Πειραιά –επενδύσεις που βοηθούν την Κίνα να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της.

«Δεν είναι τυχαίες αυτές οι κινήσεις της Κίνας», επισημαίνει ο Γιενς Μπάστιαν, οικονομλόγος στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. «Η Κίνα διαθέτει τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα και οι χώρες στις οποίες στρέφονται σε αυτή τη φάση έχουν τεράστια ανάγκη ξένων κεφαλαίων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα