Μέτρα - «σωσίβιο» για την ακτοπλοΐα ζητεί ο Α. Βεντούρης

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 18:05
UPD:18:07

Δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον των ακτοπλοϊκών εταιρειών, που, όπως είπε, βυθίζονται συνεχώς οικονομικά και οδεύουν προς την πτώχευση, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ), Απόστολος Βεντούρης.

Παρουσιάζοντας μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά, με θέμα τη διερεύνηση των προβλημάτων και της οικονομικής βιωσιμότητας της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας, ο κ. Βεντούρης εκτίμησε ότι για το 2010 οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, εισηγμένες και μη, αναμένεται να έχουν ζημίες περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι κατ' επανάληψη οι ακτοπλόοι, έχουν ζητήσει την κατάργηση των μη ανταποδοτικών κρατήσεων επί του εισιτηρίου, την κατάργηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων, την εναρμόνιση του Εθνικού δικαίου με το Κοινοτικό, καθώς και να ρυθμιστεί το θέμα της επάνδρωσης των πληρωμάτων, αλλά, όπως τόνισε, δεν υπήρξε καμία πρόοδος.

Ο πρόεδρος της ΕΕΝ ζήτησε ακόμη να σταματήσει η αλόγιστη επιβολή προστίμων και κυρώσεων και τον περιορισμό της 10μηνης δρομολόγησης και στελέχωσης των πλοίων. Ανέφερε ότι η μελέτη ήδη κοινοποιείται στους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κάλεσε τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Ι.Διαμαντίδη να μελετήσει τα συμπεράσματα της έρευνας και να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές τροποποιήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα