Qantas: Στο έδαφος όλα τα Airbus A380

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 08:34
UPD:11:55

Στο έδαφος ανακοίνωσε ότι καθηλώνει και τα έξι αεροσκάφη Airbus τύπου Α380 που διαθέτει η αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας Qantas, μετά από αναγκαστική προσγείωση στη Σιγκαπούρη λόγω βλάβης στον κινητήρα ενός από αυτά.

«Θα ματαιώσουμε όλες τις απογειώσεις των Α380 μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι διαθέτουμε επαρκείς πληροφορίες για την πτήση QF32», τόνισε ο διευθυντής της εταιρείας Αλαν Τζόϊς.

Το Airbus A380 που μετέφερε 459 επιβάτες και πλήρωμα αναγκάστηκε να σβήσει τον ένα κινητήρα του και να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Τσανγκί της Σιγκαπούρης, ανακοίνωσε η εταιρεία, καθησυχάζοντας τους φόβους που εκφράστηκαν νωρίτερα ότι το αεροσκάφος είχε συντριβεί στην Ινδονησία. Κανένας δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό.

Το A380, το μεγαλύτερο επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, αντιμετώπισε προβλήματα στην μια μηχανή λίγο μετά την απογείωσή του από τη Σιγκαπούρη και ενώ πραγματοποιούσε πτήση προς το Σίδνεϊ.

«Πέντε λεπτά μετά την απογείωση ακούστηκε ένας δυνατός θόρυβος, μικρά κομμάτια από το αεροσκάφος αποκολλήθηκαν, ήταν το πιο τρομακτικό πράγμα που έχω δει. Το αεροπλάνο πάντως ήταν σταθερό σε όλη τη διαδικασία. Δεν υπήρξε πανικός», δήλωσε ένας από τους επιβάτες στο Reuters.

«Άκουσα έναν εκκωφαντικό ήχο, σαν εκπυρσοκρότηση όπλου», είπε ο Τάιλερ Γούστερ στο δίκτυο Nine της αυστραλιανής τηλεόρασης.

«Τμήμα από το περίβλημα είχε ξεκολλήσει και φαινόταν το αφρώδες υλικό από κάτω, κομμάτια από σπασμένα καλώδια προεξείχαν», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Δεν καθηλώνουν τα Α380 άλλες εταιρείες

Από την πλευρά τους, οι αερογραμμές Emirates στο Ντουμπάι, ο μεγαλύτερος πελάτης της Airbus για τα αεροσκάφη A380, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μην καθηλώσουν το στόλο των 13 αεροσκαφών τους αυτού του τύπου.

Στο Παρίσι η αεροπορική εταιρία Air France-KLM δεν προτίθεται να καθηλώσει τα τέσσερα αεροσκάφη Α380 που διαθέτει, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. Ο εκπρόσωπος της Air France υπογράμμισε ότι τα Α380 της εταιρίας «έχουν διαφορετικούς κινητήρες» από εκείνους της Qantas.

Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας Lufthansa ανακοίνωσε επίσης ότι η εταιρία δεν θα καθηλώσει τα τρία αεροσκάφη Α380 που έχει ο στόλος της.

«Σοβαρό συμβάν»

Η γαλλική Υπηρεσία Ερευνών Ατυχημάτων και Αναλύσεων (ΒΕΑ) ανακοίνωσε ότι το Airbus A380 της Qantas παρουσίασε βλάβη στο οπίσθιο τμήμα ενός από τους τέσσερις κινητήρες του.

«Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι ο κινητήρας έχασε το οπίσθιο 'περίβλημα'. Πρόκειται για μια βλάβη στο οπίσθιο τμήμα του κινητήρα, η οποία προκάλεσε σημαντική ζημιά», εξήγησε εκπρόσωπος της ΒΕΑ.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό συμβάν, υπό κανονικές συνθήκες, το περίβλημα δεν θα έπρεπε να αποκολληθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης», τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής της υπηρεσίας Ζαν-Πολ Τροαντέκ.

Η ΒΕΑ θα στείλει τεχνικούς της στην Αυστραλία για να βοηθήσουν στην έρευνα.

«Προφανώς ο πιλότος σταμάτησε τον κινητήρα μόλις αντελήφθη την βλάβη. Όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί δεν γνωρίζουμε το πότε θα εμφανιστεί το πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το να σταματήσει ένας κινητήρας είναι «ζήτημα απολύτως αντιμετωπίσιμο» αφού το αεροσκάφος έχει πολλούς κινητήρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα