Παραμένουν στα ύψη τα spreads

Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2010 11:57
UPD:15:18

Ανοδικά κινούνται και σήμερα τα spreads δανεισμού του Δημοσίου, καθώς η απειλή των πρόωρων εθνικών εκλογών ενισχύουν την αβεβαιότητα και την καχυποψία των αγορών.

Ανοδικά κινούνται και σήμερα τα spreads δανεισμού του Δημοσίου, καθώς η απειλή των πρόωρων εθνικών εκλογών ενισχύουν την αβεβαιότητα και την καχυποψία των αγορών.

Στις 11:46 (ώρα Ελλάδος), η διαφορά του επιτοκίου των ελληνικών δεκαετών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά διαμορφωνόταν στις 898,3 μονάδες βάσης, αυξημένη κατά 10 μονάδες βάσης περίπου από χθες.

Την Πέμπτη, οι ανησυχίες για την αβεβαιότητα που προκαλεί ο συνδυασμός της εκλογολογίας και του κινδύνου αστοχιών του προϋπολογισμού πυροδότησαν άνοδο των spreads πάνω από τις 900 μονάδες βάσης, στα προ μνημονίου επίπεδα.

Η διαφορά του επιτοκίου των ελληνικών δεκαετών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά έκλεισε τελικά στις 888 μ.β. με την απόδοση του δεκαετούς να εκτινάσσεται στο 11,29%, (πλησιάζοντας ενδοσυνεδριακά και το 11,50%), ενώ η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 2,41%.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και τα επιτόκια των ομολόγων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Στην Ιρλανδία, το επιτόκιο του δεκαετούς τίτλου έφθασε το 7,8%, παρά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Μπράιαν Λένιχαν, ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα προβλέπει μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ, για τη μείωση του ελλείμματος, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής προσαρμογής των 15 δισ. ευρώ έως το 2014, την οποία έχει ανακοινώσει η ιρλανδική κυβέρνηση.

Στην Πορτογαλία, το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου έφθασε χθες το 6,7% και ενώ είχε εγκριθεί το πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Αντιπολίτευσης για αυστηρά μέτρα μείωσης του ελλείμματος στον Προϋπολογισμό του 2011.

Η άνοδος των επιτοκίων αποδίδεται από τους αναλυτές στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, για τη συμμετοχή και των ιδιωτικών φορέων - κυρίως τραπεζών και συνταξιοδοτικών ταμείων - σε ενδεχόμενη μελλοντική αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, στο πλαίσιο του Νέου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων στην ευρωζώνη.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε ουράνια ύψη τα spreads

«Την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου διαψεύδει ματαίως την, υπό την κηδεμονία και τους αποπνικτικούς όρους της τρόικας, αναδιάρθρωση του χρέους, οι ίδιες οι αγορές, τις οποίες επιχειρεί να κατευνάσει με τις άγριες αντικοινωνικές επιλογές του, τον εκδικούνται ανεβάζοντας εκ νέου σε νέα ουράνια ύψη τα spreads του δανεισμού του ελληνικού δημοσίου», σχολιάζει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Διανύουμε το «Βατερλό» και το απόλυτο ναυάγιο των επιλογών του Γ. Παπανδρέου και της νεοαποικιακής παράδοσης της χώρας στις πιο τυφλές και αδίστακτες δυνάμεις του χρηματιστικού κεφαλαίου, καταλήγει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα