Κομισιόν: Κρίσιμη η αξιολόγηση του δ' τριμήνου

Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2010 16:15

Η εκταμίευση της τρίτης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα θα κριθεί από την αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας κατά το τελευταίο τρίμηνο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμ. Αλταφάζ και πρόσθεσε ότι κλιμάκιο της Κομισιόν θα επισκεφθεί την Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και προς ποιά κατεύθυνση, ο κ. Αλταφάζ δήλωσε ότι για να απαντήσει η Επιτροπή στην ερώτηση αυτή θα πρέπει να περιμένει αφενός τη δημοσιοποίηση από τη Eurostat των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος την περίοδο 2006-2009 και αφετέρου την άρση των επιφυλάξεων για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία που είχε έως τώρα η Eurostat.

Επίσης, όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε με ικανοποίηση την «αποφασιστικότητα» της Πορτογαλικής και της Ιρλανδικής κυβέρνησης να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, ο κ. Αλταφάζ υπογράμμισε ότι η έγκριση του προϋπολογισμού για το 2011 που κατέθεσε η πορτογαλική κυβέρνηση είναι πολύ σημαντική για να τονωθεί η αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Σημείωσε, επίσης, ότι είναι σημαντική η πολιτική στήριξη που έλαβε ο προϋπολογισμός για το 2011, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα. Ο εκπρόσωπος τόνισε, ωστόσο, ότι δεν αρκεί η προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι η «ανασύνταξη της οικονομίας της χώρας».

Ανάλογη ήταν η απάντηση του Αλταφάζ και για την Ιρλανδία, καθώς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει το τετραετές πρόγραμμα σταθερότητας της Ιρλανδικής οικονομίας την περίοδο 2011-2014, καθώς και την αποφασιστικότητα της Ιρλανδικής κυβέρνησης να το εφαρμόσει.

Συμπλήρωσε πάντως πως είναι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Υπενθύμισε τέλος ότι ο Επίτροπος Ρεν θα βρίσκεται στις 8 και 9 Νοεμβρίου στο Δουβλίνο, προκειμένου να συνομιλήσει με κυβερνητικούς ιθύνοντες, με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, καθώς και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα