Πρόγραμμα για εμπορικές-βιοτεχνικές επιχειρήσεις στα πρότυπα του «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2010 19:43

Μια ολοκληρωμένη πρόταση ενεργειακής και περιβαλλοντικής υποστήριξης των εμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων, κατά τα πρότυπα του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον» το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2011, σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη προς τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής προωθεί την ιδέα της δημιουργίας Μονάδας Ενεργειακής Υποστήριξης Βιοτεχνικών και Εμπορικών Επιχειρήσεων που θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει στο ΚΑΠΕ και θα παρέχει ενεργειακή και περιβαλλοντική υποστήριξη στις επιχειρήσεις με στόχο το ενεργειακό νοικοκύρεμα και τον εκσυγχρονισμό της κάθε επιχείρησης αλλά και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την άντληση πόρων και τεχνογνωσίας καθώς και την εκπαίδευση σε θέματα ενέργειας.

Προηγήθηκε πρόταση που κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με τους κοινωνικούς φορείς.

Το σχέδιο προβλέπει ότι leader του προγράμματος θα είναι η συνομοσπονδία η οποία θα αναλάβει να ενημερώσει τους μικρομεσαίους για τα οφέλη μιας τέτοιας επένδυσης από μέρους τους ενώ θα πραγματοποιήσει και σεμινάρια σε όλη τη χώρα μέσω του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Η επίτευξη δανεισμού των επιχειρήσεων με χαμηλότερους όρους από αυτούς της αγοράς αλλά και οι σημαντικές εκπτώσεις στα υλικά που θα επιτυγχάνονται μέσω των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με το πρόγραμμα θα είναι

Το άμεσο κίνητρο για να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις στην ενεργειακή αναβάθμιση των επαγγελματικών τους χώρων θα είναι η επίτευξη δανεισμού των επιχειρήσεων με χαμηλότερους όρους από αυτούς της αγοράς αλλά και οι σημαντικές εκπτώσεις στα υλικά που θα επιτυγχάνονται μέσω των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων.

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία της συμβουλευτικής υπηρεσίας των επιθεωρητών - μελετητών για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων στο ΚΑΠΕ.

Ουσιαστικά οι επιθεωρητές αυτοί θα κάνουν αυτοψία στο χώρο, όταν τους το ζητήσει ο επιχειρηματίας, και θα είναι οι υπεύθυνοι για τη μελέτη της αναβάθμισης ώστε να γνωρίζει ο επιχειρηματίας και το κόστος της επένδυσης αλλά και το μεσομακροπρόθεσμο όφελος που θα έχει για την επιχείρηση η αναβάθμιση.

«Σήμερα», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος, «δυστυχώς, δεν υπάρχουν στοιχεία γύρω από το θέμα του ενεργειακού κόστους των επαγγελματικών μηχανημάτων και ο επιχειρηματίας δεν γνωρίζει την αναγκαιότητα μιας τέτοιας επένδυσης. Δεν υπάρχει, όπως συμβαίνει για τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές, σύστημα ενημέρωσης για την ενεργειακή κλάση των μηχανημάτων που αγοράζει ενώ δεν υπάρχει και επίσημος φορέας που να μπορεί να απευθυνθεί ο επιχειρηματίας για να ζητήσει μελέτη εάν θέλει να μειώσει το ενεργειακό του κόστος Πολύ περισσότερο δεν υπάρχουν στοιχεία γύρω από αυτό θέμα ούτε σε πιο εξελιγμένες ευρωπαϊκές χώρες».

Σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάζεται το ΑΚΠΕ σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ η αρχική μελέτη θα πληρώνεται από τον επιχειρηματία και θα κοστίζει γύρω στα 500 με 1000 ευρώ.

Οπως σχολιάζει ο κ. Ασημακόπουλος «είναι πολλοί οι επιχειρηματίες ακόμη και μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που θέλουν να νοικοκυρέψουν το μαγαζί τους και να μειώσουν τα κόστη τους. Σήμερα χάνονται πολλά λεφτά για τις επιχειρήσεις λόγω του ενεργειακού κόστους».

Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΒΕΕ θα αντιπροτείνει το κόστος της μελέτης να «επιδοτηθεί» από τα «πράσινα τέλη» για τις επιχειρήσεις.

Το ΚΑΠΕ σχεδιάζεται να έρθει σε επαφή με εγχώριες βιομηχανίες υλικών προκειμένου να επιτύχει τις μεγαλύτερες δυνατές εκπτώσεις για την ένταξη τους στο πρόγραμμα ενώ θα επικοινωνήσει και με τις τράπεζες σχετικά με τα δάνεια που θα δοθούν σε αυτό το πλαίσιο.

Παράλληλα θα διενεργήσει όλες τις απαραίτητες κλαδικές μελέτες που απαιτούνται καθώς τα μέλη της ΓΣΕΒΕΕ είναι επιχειρήσεις με πολύ διαφορετικό μέγεθος, από αυτοαπασχολούμενους μέχρι 200 άτομα προσωπικό, και επιχειρήσεις με πολύ διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες (αρτοποιεία συνεργεία αυτοκινήτων κλπ).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα