Υπεραμύνεται της πολιτικής της Fed o Μπερνάνκι

Σάββατο, 06 Νοεμβρίου 2010 00:15

Της πολιτικής της Fed υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, σημειώνοντας πως η νομισματική ώθηση της αμερικανικής οικονομίας θα κάνει καλό στο δολάριο.

Στη διάρκεια συζήτησης με φοιτητές στο Τζάκσονβιλ, στη Φλόριντα, ο Μπερνάνκι επεσήμανε πως το περιβάλλον για το δολάριο θα είναι καλύτερο όταν η οικονομία γνωρίσει μια σταθερή ανάπτυξη.

«Αναγνωρίζουμε, και νομίζω πως είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε, πως μία ισχυρή αμερικανική οικονομία, μία ισχυρή ανάκαμψη, είναι απαραίτητες για τους Αμερικανούς, αλλά είναι επίσης σημαντικές για την παγκόσμια ανάκαμψη», πρόσθεσε.

Η Fed δέχθηκε δριμεία κριτική από το εξωτερικό μετά την ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι σχεδιάζει την αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 600 δισ. δολ. έως το τέλος Ιουνίου.

Το σχέδιο της Fed θεωρήθηκε πως ευνοεί τη μείωση της ισοτιμίας του δολαρίου προκειμένου να καταστήσει την πρώτη οικονομία στον κόσμο πιο ανταγωνιστική έναντι των άλλων.

Ο Μπερνάνκι ανέφερε ότι αυτό το μέτρο είναι το πλέον κατάλληλο προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα.

«Ο πρώτος μας στόχος είναι να εκπληρώσουμε την αποστολή μας να καταλήξουμε σε μία σταθερότητα τιμών και σε ένα ανώτατο επίπεδο απασχόλησης στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε και πρόσθεσε: «δίνουμε σημασία σε άλλα θέματα και συνειδητοποιούμε βέβαια πως το δολάριο παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, στο διεθνές νομισματικό σύστημα. Είναι ασφαλώς κάτι το οποίο συνειδητοποιούμε».

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε τέλος πως καθοδηγείται από «δύο μαθήματα» που αντλήθηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση της δεκαετίας του '30. «Το ένα είναι πως η νομισματική πολιτική πρέπει να υποστηρίζει την οικονοία (...). Το άλλο πως μία γενικευμένη χρηματοπιστωτική κρίση είναι απίστευτα καταστρεπτική για την οικονομία γενικά».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα