Ικανοποίηση και επισημάνσεις φορέων την επομένη των εκλογών

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2010 15:55
UPD:18:41

Μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να επιδείξουν υπεύθυνη στάση, απευθύνουν την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών οι παραγωγικοί φορείς, τονίζοντας τη σημασία της σταθερότητας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να επιδείξουν υπεύθυνη στάση, απευθύνουν την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών οι παραγωγικοί φορείς, τονίζοντας τη σημασία της σταθερότητας για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

ΣΕΒ: Απαραίτητη προϋπόθεση η πολιτική σταθερότητα

«Ο λαός μας αντιμετώπισε ώριμα τα τεχνητά διλήμματα και το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Έδωσε ψήφο ανοχής και εντολή συνέχισης της δύσκολης προσπάθειας να απαλλαγεί η χώρα από το φάσμα της χρεοκοπίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, καλώντας παράλληλα το πολιτικό σύστημα «να αναλάβει τις ευθύνες του».

Πρόσθεσε πως ο λαός «αναδέχεται υπεύθυνα το αναγκαίο κόστος αυτής της προσπάθειας –αλλά, δίκαια και αυτονόητα, αδημονεί να δει το αντίκρισμά της» και εκτίμησε πως οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι.

Καταλήγοντας επισήμανε: «Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι τομές που χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία μας. Ωστόσο, πολιτική σταθερότητα χωρίς υγιές πολιτικό κλίμα δεν μπορεί να υπάρξει. Ο λαός ανέλαβε στην κάλπη τις ευθύνες του. Το πολιτικό σύστημα καλείται τώρα να αναλάβει τις δικές του».

Κ. Μίχαλος: «Οχι» σε πρόωρες κάλπες μεσούσης της κρίσης

Ικανοποιημένος από την απόφαση του Πρωθυπουργού να μην προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, τον κάλεσε ωστόσο να αποσαφηνίσει «μια δια παντός ότι δε θα προσφύγει στις κάλπες μεσούσης της κρίσης».

«Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι ικανοποιημένος από την απόφαση του πρωθυπουργού να μη σύρει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, γεγονός που θα δημιουργούσε επιπρόσθετα προβλήματα στην οικονομία σε μια ήδη εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο», ανέφερε ο κ. Μίχαλος.

«Ωστόσο», πρόσθεσε, «το μήνυμά του, δεν ήταν ξεκάθαρο και οφείλει να αποσαφηνίσει μια διά παντός ότι δε θα προσφύγει στις κάλπες μεσούσης της κρίσης, προκειμένου να σταματήσει άμεσα η περιρρέουσα εκλογολογία, που δυναμιτίζει το κλίμα στην αγορά».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, τόνισε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει, επιτέλους, όλες εκείνες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να σταματήσει να υποβάλει τις επιχειρήσεις και την κοινωνία σε άσκοπες θυσίες και να ανοίξει τις πόρτες σε νέες ιδέες και νέα πρόσωπα. Είναι αρετή η αναγνώριση των λαθών και η διόρθωση τους».

«Ανακούφιση» ΕΣΕΕ για τη μη προκήρυξη πρόωρων εκλογών

«Το σενάριο για εκλογές εξπρές ήταν ένα επικίνδυνο ρίσκο που θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα μας σε ακυβερνησία, διακοπή χρηματοδότησης και εθνική πτώχευση» δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.

Όπως ανέφερε, το ελληνικό εμπόριο άκουσε με ανακούφιση τη ρητή διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές τουλάχιστον μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε ότι η πολιτική αβεβαιότητα πάντα φοβίζει την επιχειρηματικότητα, περισσότερα ακόμα και από την οικονομική αστάθεια.

Η φημολογία των τελευταίων εβδομάδων περί πρόωρων εκλογών επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την αγορά, ενώ και μόνο η προοπτική μίας εκ νέου προσφυγής στις κάλπες, υπονόμευε την τεράστια προσπάθεια που γίνεται όλη αυτήν την περίοδο, από όλους τους Έλληνες για την έξοδο από την κρίση και την σωτηρία της χώρας μας, σημείωσε.

Ερμηνεύοντας τα αποτελέσματα των εκλογών εκτίμησε πως «το μήνυμα όσων ψηφίσαν και όσων δεν ψηφίσαν επιβεβαιώνει ότι τα κόμματα εμφανίζουν ...μείωση τζίρου και πελατείας, όπως άλλωστε και οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις. Εάν όμως στην περίπτωση του εμπορίου η μείωση του τζίρου οφείλεται στην οικονομική αδυναμία των καταναλωτών, στην περίπτωση των κομμάτων η απροθυμία των μισών περίπου ψηφοφόρων να μετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες, οφείλεται σε συνειδητή επιλογή τους».

ΕΣΠ: Μονόδρομος η συνεργασία

Ως ξεκάθαρο μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και ενδεικτικό του κλίματος απογοήτευσης και δυσαρέσκειας που επικρατεί για το πολιτικό σύστημα, ερμηνεύει το υψηλό ποσοστό αποχής ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά.

Σε ανακοίνωσή του ο ΕΣΠ καλεί τους υποψήφιους δημάρχους κ.κ. Μίχα και Μιχαλολιάκο, που θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Κυριακή για τον δημαρχιακό θώκο της πόλης, να λάβουν υπ’ όψιν το υψηλό ποσοστό αποχής που στον Πειραιά άγγιξε το 55,8%.

«O Πειραιάς, δεν έχει ανάγκη από τα εκατοντάδες φυλλάδια των υποψηφίων, που ρύπαναν την πόλη, ούτε από πανάκριβα εκλογικά κέντρα και συγκεντρώσεις, που οι υποψήφιοι αγόγγυστα σπατάλησαν εν μέσω απίστευτης οικονομικής ύφεσης. Ο Πειραιάς, έχει ανάγκη από επίλυση πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων, που καθημερινά βιώνουμε και μόνο από αυτό», αναφέρει η διοίκηση του Συλλόγου.

Χαρακτηρίζει επίσης μονόδρομο για τη διεκδίκηση και επίτευξη της αναπτυξιακής πορείας του Πειραιά τη συστράτευση όλων των δυνάμεων και τη συνεργασία.

«Ο Πειραιάς», τονίζει ο ΕΣΠ, «χαρακτηρίζεται από τόσο βαθιές αδυναμίες και υστερεί σε κάθε είδους υποδομές και εάν η διοίκησή του δεν συνοδευτεί από ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακής πολιτικής και ισχυρής ομοφωνίας, δεν θα υπάρξει το αναμενόμενο αποτέλεσμα και δεν θα μπει ποτέ σε τροχιά εξόδου από την μιζέρια, την απομόνωση, την αφάνεια και την οριστική χρεοκοπία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα