Υποχώρησαν οι εξαγωγές το οκτάμηνο του έτους

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2002 12:22

Συνεχίστηκε, με βραδύτερους ρυθμούς, η υποχώρηση των εξαγωγών το οκτάμηνο του 2002, έναντι της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, όπως αναφέρεται στο νέο τεύχος «Επισημάνσεις» του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και σύμφωνα με τα πρώτα προσωρινά στοιχεία.

Ειδικότερα, η αξία των εξαγωγών σε δολάρια μειώθηκε κατά 2,7% το οκτάμηνο του 2002 σε σύγκριση με το οκτάμηνο του 2001 και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην περαιτέρω μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και άλλων περιοχών.

Αντιθέτως, αύξηση σημείωσαν οι εισαγωγές την ίδια χρονική περίοδο. Η αύξηση, αναφέρεται στις «Επισημάνσεις», οφείλεται στην άνοδο των εισαγωγών από όλες τις περιοχές, εκτός των χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και των ανατολικών Βαλκανίων, εκτός της περιοχής της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής, που προφανών οφείλεται στη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου από τις χώρες παραγωγής της περιοχής, κυρίως από τη Σ. Αραβία και το Ιράν (μείωση των εισαγωγών κατά 23% και 60% ή κατά 182 εκατ. δολ. και 452 εκατ. δολ. αντιστοίχως).

Η άνοδος των εισαγωγών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξησή τους προς όλες σχεδόν τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και κυρίως από τη Ρωσία (προφανώς λόγω πετρελαίου και φυσικού αερίου), τις χώρες της Ν. Ασίας, που κάλυψαν στο 2002 το 7,5% του συνόλου των εισαγωγών και την Ινδία και την Κίνα, από τις οποίες οι εισαγωγές έφθασαν σχεδόν στο 4% του συνόλου.

Σημειώνεται ότι όλα τα στοιχεία είναι προσωρινά και θα διορθωθούν σε μεταγενέστερο χρόνο από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ), προς τα πάνω κατά πάσα πιθανότητα.

Σχετικά με τις εξαγωγές προς τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διευκρινίζονται τα παρακάτω :

* Πρώτον : Ενα ποσόν 455 εκατ. δολ. που αντιπροσωπεύει λίγο πιο πάνω από το 12% της συνολικής αξίας των εξαγωγών προς τις χώρες της Ε.Ε., δεν κατανέμεται σε καμμία χώρα, ενδεχομένως λόγω πλημμελούς συμπλήρωσης των σχετικών δελτίων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διαπίστωση της πορείας των εξαγωγών προς κάθε έναν από τουο 14 εταίρους μας.

* Δεύτερον : Λόγω αδυναμιών που εμφανίζονται στην πραγματική απεικόνιση των στοιχείων είναι δυνατόν κατά τους υπόλοιπους μήνες του έτους τα σχετικά ποσά να διορθωθούν προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να μεταβληθεί τόσο η εικόνα των εξαγωγών μας προς την Ε.Ε., αλλά και προς ολόκληρο τον κόσμο, λόγω του υψηλού ποσοστού που αντιπροσωπεύει η εξαγωγική δραστηριότητα προς την Ενωση, σε σχέση με τη συνολική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα