Ανησυχία ΕΣΕΕ για την επιχειρηματική μετανάστευση

Κίνδυνος «ακατάσχετης αιμορραγίας» στην αγορά
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 10:49
UPD:11:04

Την έντονη ανησυχία της για τη μετανάστευση της ελληνικής επιχειρηματικότητας εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. «Μετά την φυγή καταθέσεων ύψους περίπου 26 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό, παρατηρούμε να ακολουθεί η φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και όλων των κλάδων, ακόμα και του εμπορίου», αναφέρει η ΕΣΕΕ στη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνοντας πως ήδη περισσότερες από 1.500 Α.Ε. και ΕΠΕ μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες.

Όπως εκτιμά η Συνομοσπονδία, η «μετεγκατάσταση» των ελληνικών επιχειρήσεων θα προκαλέσει «ακατάσχετη αιμορραγία» στην ελληνική αγορά, αφού οι επιχειρηματίες όχι μόνο θα στερήσουν από έσοδα την οικονομία μας, αλλά δεν πρόκειται να επαναπατρίσουν τα κέρδη τους, αφού για την επιστροφή κεφαλαίων θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον φόρο 5%.

Σήμερα, τονίζει η ΕΣΕΕ, 7 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, 5 στις 10 έχουν διαχειρίσιμα προβλήματα, 2 στις 10 έβαλαν λουκέτο, ενώ αρκετοί έμποροι για να αποφύγουν το κλείσιμο σκέπτονται τη φυγή.

Δυστυχώς, σημειώνεται, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, κερδοφόρες και μη, αντί να επενδύσουν στην έδρα τους και στην χώρα που αναπτύχθηκαν, μεταναστεύουν αλλού πριν κλείσουν, πριν υπαχθούν στο άρθρο 99 και πριν αδειάσουν τα ταμεία τους, ενώ την ίδια στιγμή, η περιοριστική πολιτική που ακολουθείται στην ελληνική οικονομία όχι μόνο δεν διευκολύνει τη διαμόρφωση ενός αισιόδοξου κλίματος, αλλά στην ουσία οδηγεί την ελληνική οικονομία και κοινωνία σε επιδείνωση.

Με δεδομένο ότι ήδη η ελληνική κοινωνία έχει επωμιστεί τεράστια βάρη, η ΕΣΕΕ προειδοποιεί πως οποιεσδήποτε παραπάνω παρεμβάσεις θα δυναμιτίσουν το επιβαρυμένο κλίμα και παράλληλα υπογραμμίζει ότι η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας δεν αντέχει στη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων.

«Το ελληνικό εμπόριο έχει ανάγκη από ένα υγιές και εύρωστο κράτος που θα είναι αρωγός των δυνάμεων της αγοράς και όχι διώκτης τους.

Ανεξάρτητα από τα στοιχεία της αναμενόμενης έκθεσης της Eurostat, θα πρέπει να αξιολογηθεί και να ληφθεί υπόψη από την Τρόικα το γεγονός ότι η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας δεν αντέχει στη λήψη νέων πρόσθετων μέτρων. Χρειάζεται να υπάρξει μία αναθεώρηση στην εφαρμογή των "παλαιών" και περιορισμός των πρόσφατων δημοσιονομικών μέτρων», αναφέρει η ΕΣΕΕ και καταλήγει με την εκτίμηση ότι αυτό που χρειαζόμαστε όλοι, τούτη την ώρα, είναι μια μακρά περίοδος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και όχι αβεβαιότητας. «Είναι προτιμότερο η αναζήτηση της πολυπόθητης συναίνεσης να γίνει όχι προτάσσοντας διλήμματα, αλλά αξιοποιώντας, για παράδειγμα, τους θεσμούς κοινωνικού διαλόγου. Η ελληνική κοινωνία, σε αυτήν την φάση, χρειάζεται θετικές προτάσεις και όχι αποστροφές. Χρειάζονται ισχυρά κίνητρα παραμονής των επιχειρήσεων στην χώρα μας, ώστε να αποτραπεί η φυγή και η μετεγκατάστασή τους με την υιοθέτηση ενός "fast track", για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα μας, επιδεικνύοντας για μια ακόμη φορά "επιχειρηματικό πατριωτισμό"», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα