«Κυνήγι» επενδύσεων από το υπουργείο Επικρατείας

Προγραμματισμός δράσεων
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 12:26

Στην προσέλκυση και διευκόλυνση επενδύσεων μεγάλης σημασίας για την ελληνική οικονομία επικεντρώνεται ο προγραμματισμός δράσεων του υπουργείου Επικρατείας, με την ψήφιση και του νόμου για την «Επιτάχυνση υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων» (fast track) από την Ολομέλεια της Βουλής, που αναμένεται ως το τέλος Νοεμβρίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρουν πηγές του περιβάλλοντος του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, προγραμματίζονται διεθνείς επαφές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, τις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζεται νέα επίσκεψη του υπουργού στο Κατάρ, στο πλαίσιο υλοποίησης του μνημονίου κατανόησης που υπεγράφη το Σεπτέμβριο και προβλέπει επενδύσεις ύψους έως 5 δισ. ευρώ στους τομείς ακινήτων, τουρισμού, τραπεζών, αεροδρομίων, ενέργειας, κ.α.

Διερευνητικές συζητήσεις γίνονται ακόμη για την προετοιμασία πιθανής αντίστοιχης επίσκεψης στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί για το επόμενο δωδεκάμηνο, είναι η προσέλκυση μιας τουλάχιστον σημαντικής επένδυσης, υψηλής οικονομικής και τεχνολογικής σημασίας, με στόχο να προαχθεί η βελτίωση του κλίματος για τη χώρα στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους.

Όσον αφορά στην οργάνωση του υπουργείου, μετά την ψήφιση του νόμου για το fast track ακολουθεί η σύσταση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, στην οποία θα προεδρεύει ο Υπουργός Επικρατείας και θα μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Πολιτισμού και Τουρισμού και ο αρμόδιος κατά περίπτωση Υπουργός.

Θα ακολουθήσει η σύσταση της Ανώνυμης Εταιρίας "Επενδύστε στην Ελλάδα", η οποία θα εισηγείται στη διυπουργική επιτροπή την ένταξη η μη επενδύσεων στη διαδικασία του νόμου, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση από τους υπουργούς, ενώ θα λειτουργεί και ως υπηρεσία μιας στάσης ("one stop shop").

Εμφαση επίσης θα δοθεί στη διαχείριση των μεγάλων επενδύσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά έχουν «παγώσει»» λόγω της γραφειοκρατίας. Η απεμπλοκή αυτών των επενδύσεων αποτελεί αρμοδιότητα διυπουργικής επιτροπής, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο.

Το υπουργείο Επικρατείας αναμένεται επίσης να συμβάλει στη διαμόρφωση ευνοϊκότερου περιβάλλοντος συνολικά για την επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης, κλπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα