Ισχυρές γραμμές χρηματοδότησης για ΕΤΕ, Eurobank

ΥΠΟΙΚ: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δυναμώνει κάθε μέρα
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 16:22
UPD:18:19

Εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης (repo lines) ύψους 4,7 δισ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες, με εγγύηση ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, διαθέτει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης (repo lines) ύψους 4,7 δισ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες, με εγγύηση ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, διαθέτει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

«Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να ανακτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές, προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.

Όπως σημειώνει, η διάρκεια αυτών των repos είναι έως 12 μήνες, με όρους ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς για τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς.

Ο όμιλος προχώρησε τον περασμένο μήνα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ και στοχεύει στην άντληση επιπλέον 1 δισ. ευρώ από την πώληση ποσοστού έως 20% της θυγατρικής Finansbank.

Όπως είχε επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Απόστολος Ταμβακάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, η κίνηση αυτή θα οδηγούσε στο άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς (δανεισμός μεταξύ τραπεζών) μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι η διατραπεζική αγορά έχει σχεδόν παγώσει τους τελευταίους μήνες λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, η οποία σε συνδυασμό με τις διαρροές καταθέσεων προς το εξωτερικό έχει δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Από την πλευρά της, η EFG Eurobank ανακοίνωσε πως διαθέτει γραμμές χρηματοδότησης αξίας 4 δισ. ευρώ με ξένες τράπεζες.

«Η Eurobank EFG ... διαθέτει σήμερα ισχυρές και σημαντικές διαθέσιμες γραμμές χρηματοδότησης από τις διεθνείς τράπεζες, με αποτέλεσμα να έχει σήμερα χρηματοδοτήσει στη διεθνή αγορά το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του ομίλου σε μη ελληνικό κίνδυνο, με τη σύναψη πράξεων repo ύψους σχεδόν 3 δισ. ευρώ», αναφέρει η τράπεζα.

Επίσης, διαθέτει επιπρόσθετα 1 δισ. ευρώ σε αναξιοποίητες γραμμές για χρηματοδότηση χρεογράφων και άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων του ομίλου. Ο όμιλος σημειώνει επίσης ότι οι θυγατρικές του στο εξωτερικό δανείζονται στη διατραπεζική αγορά κεφάλαια μικρής διάρκειας χωρίς εξασφαλίσεις.

ΥΠΟΙΚ: Εξαιρετικά σημαντικό βήμα

Εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την ανάκτηση της πρόσβασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας ότι πλέον διαθέτει εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης ύψους 4,7 δισ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες, με εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δυναμώνει κάθε μέρα, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχίζει να παρέχει την αναγκαία ρευστότητα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα