France Telecom : Δανεισμός για μείωση του χρέους

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2002 13:43

Αρωγός στην προσπάθεια της France Telecom να μειώσει το δυσθεώρητο χρέος της ήλθε σήμερα το γαλλικό κράτος υποσχόμενο δάνειο ύψους 9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το οικονομικό πακέτο, η δοκιμαζόμενη γαλλική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία θα ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της κατά 15 δισ. ευρώ συνολικά (από τα οποία τα 9 δισ. ευρώ θα καταβληθούν άμεσα), θα διαγράψει αξίας 5,5 με 7 δισ. ευρώ στοιχεία του ενεργητικού της, θα αναστείλει την καταβολή μερίσματος για τη χρήση του 2003, και θα παγώσει τις προσλήψεις.

Ο διευθύνων σύμβουλός της, Τιερί Μπρετόν δήλωσε, σήμερα, ότι η διαγραφή στοιχείων του ενεργητικού θα οδηγήσει σε καθαρές ζημίες μεταξύ 18 και 20 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2002. Διευκρίνισε, όμως, ότι αναμένει κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και μη λαμβανομένων υπόψη των διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς (πάνω από 14,5 δισ. ευρώ).

Η στρατηγική αυτή που ονομάστηκε FT2005 αποσκοπεί στη μείωση, μέχρι το 2005, του ύψους 70 δισ. ευρώ χρέους της, κατά επιπλέον 15 δισ. ευρώ. Η γαλλική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία δαπάνησε 100 δισ. ευρώ σε ταχεία επέκτασή της στην εγχώρια αγορά και το εξωτερικό μέχρι το 2000 οπότε και έσπασε η «φούσκα» των τηλεπικοινωνιών και εκτινάχθηκε το χρέος της.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονιμικών Φρανσίς Μερ δήλωσε, τέλος, ότι η γαλλική κυβέρνηση, που ελέγχει το 56,4% του μετοχικού κεφαλαίου της γαλλικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο να μειωθεί η κρατική συμμετοχή στη France Telecom κάτω του 50%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα