Κίνα: Στα ύψη το εμπορικό πλεόνασμα πριν τη σύνοδο του G20

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010 07:33

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 22,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 25,3%, ανακοίνωσαν σήμερα στο website τους τα τελωνεία της χώρας.

Μεγαλύτερο των προβλέψεων εμπορικό πλεόνασμα – 27,1 δισ. δολ. – εμφάνισε το Οκτώβριο η Κίνα, μία ημέρα πριν από τη σύνοδο των ηγετών του G20, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Κινέζου ομολόγου του Χού Ζιντάο, στη Σεούλ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες ανισορροπίες των δαπανών και των εισροών κεφαλαίων.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 22,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 25,3%, ανακοίνωσαν σήμερα στο website τους τα τελωνεία της χώρας. Με το πλεόνασμα να διοχετεύει περισσότερο ρευστό στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου, η κεντρική τράπεζα έδωσε εντολή σε κάποιες τράπεζες να αποταμιεύσουν περισσότερα για αποθέματα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ρευστότητα.

Το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φέτος.

Το κινεζικό νόμισμα, γιουάν, αναρριχήθηκε 0,1% φθάνοντας στα 6,6365 ανά δολάριο στις 11:14 π.μ. στη Σαγκάη, πλησιάζοντας κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 1993. Χθες η Κίνα επέτρεψε την άνοδο 0,5% του νομίσματός της, τη μεγαλύτερη από την απελευθέρωσή του έναντι των άλλων νομισμάτων τον Ιούλιο του 2005.

Φέτος έχει σημειώσει άνοδο περίπου 2,9% έναντι ανόδου πλέον του 12% που έχει σημειώσει το μπατ της Ταϊλάνδης και πλέον του 10% του ρίνγκιτ της Μαλαισίας.

Οι τιμές ακινήτων στην Κίνα αυξήθηκαν 8,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μικρότερη άνοδο σε 10 μήνες. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές ο πληθωρισμός στη χώρα επιταχύνθηκε στο 4% ετησίως τον Οκτώβριο, τον ταχύτερο ρυθμό σε δύο χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα