Βρετανία: Ανω του 2% ο πληθωρισμός το 2011

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010 13:21
UPD:13:23

Το Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1%, ξεπερνώντας το όριο του 3% που έχει θέσει η βρετανική κυβέρνηση για έβδομο μήνα.

Πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% αναμένεται να παραμείνει ο πληθωρισμός στη Βρετανία το 2011, ωστόσο θα υποχωρήσει εν τέλει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).

Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ΒοΕ αναφέρει ότι ο πληθωρισμός, που βρίσκεται σήμερα στο 3,1%, πιθανόν να υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% εντός της διετούς περιόδου προβλέψεων της τράπεζας, παρά το γεγονός ότι διίστανται οι απόψεις σχετικά με την πορεία των τιμών και την οικονομική ανάπτυξη.

«Οι πιθανότητες να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός πάνω ή κάτω από τον στόχο μέχρι το τέλος της περιόδου προβλέψεων κρίνεται πως είναι σχεδόν ίσες», τονίζει η κεντρική τράπεζα της χώρας και εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η BoE αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, συνεχίζοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολογιών ύψους 200 δισ. στερλινών και αφήνοντας τα επιτόκια στο ναδίρ του 0,5%.

Στην έκθεσή της η ΒοΕ αναφέρει ακόμη ότι υπάρχει ένα «μεγαλύτερο του σύνηθες εύρος απόψεων» μεταξύ των αξιωματούχων.

Το Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,1%, ξεπερνώντας το όριο του 3% που έχει θέσει η βρετανική κυβέρνηση για έβδομο μήνα.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η στερλίνα σημείωνε άνοδο έναντι του δολαρίου, ενώ και το ευρώ υποχωρούσε σε χαμηλό έξι εβδομάδων έναντι του βρετανικού νομίσματος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα