Νέα επίθεση στα σχέδια για ευρωπαϊκό μηχανισμό χρεoκοπίας

Από τον αξιωματούχο της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι
Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010 13:37

Νέα επίθεση στα σχέδια της Γερμανίας και της Γαλλίας για τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρεοκοπίας στην ευρωζώνη εξαπέλυσε ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

Ένας μηχανισμός χρεοκοπίας, που θα επέβαλε υποχρεωτικά κυρώσεις στον ιδιωτικό τομέα, θα προκαλούσε αποσταθεροποίηση στις χρηματαγορές και θα ενθάρρυνε κερδοσκοπικές κινήσεις, υποστηρίζει το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη, ο Σμάγκι τονίζει ότι η εισαγωγή κανόνων που θα συνδέουν την παροχή οικονομικής βοήθειας με κάποιου είδους αυτόματες κυρώσεις για τους ομολογιούχους το μόνο που θα κάνει είναι να ενθαρρύνει την απειθαρχία.

«Αν και αυτή η πρόταση μπορεί θεωρητικά να μοιάζει ελκυστική, πρακτικά, θα αποσταθεροποιούσε τις αγορές και θα επέφερε σοβαρές συνέπειες στις οικονομίες της ευρωζώνης», υπογραμμίζει ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Επαναλαμβάνει δε ότι η ΕΚΤ έχει ζητήσει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων για εκείνες της χώρες που παραβιάζουν τους κανονισμούς περί χρέους. «Η αυστηροποίηση των κυρώσεων και των αυτόματων κανονισμών, όπως πρότεινε η ΕΚΤ, θα αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο για να διασφαλιστεί ότι οι αγορές αποτιμούν σωστά τα χρέη των κυβερνήσεων.»

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα