Merit: Εντονη μεταβλητότητα στην αγορά

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010 15:50
UPD:15:52

Η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη στις δυο πρώτες ημέρες της εβδομάδας έδειξε ότι η αγορά επικρότησε την απομάκρυνση του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών και προς το παρόν αποφεύχθηκε η συνηθισμένη πλέον επιστροφή του δείκτη στη ζώνη των 1.450 μονάδων, επισημαίνει σε έκθεσή της η Merit ΧΑΕΠΕΥ.

Ο Γενικός Δείκτης χαρακτηρίστηκε από δυο ανοδικές συνεδριάσεις χωρίς όμως υψηλούς τζίρους, γεγονός που ίσως υποδεικνύει ότι η δυναμική της ανόδου δεν είναι μεγάλη, κάτι που επιβεβαιώνεται στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, περισσότερους πόντους κερδίζει το σενάριο έντονης μεταβλητότητας για αυτήν την εβδομάδα με εναλλαγές πτωτικών και ανοδικών συνεδριάσεων.

Θετικό στοιχείο υπέρ του ανοδικού σεναρίου αποτέλεσε το γεγονός ότι την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε και πάλι ανοδικά τον ΚΜΟ των 30 ημερών και προσέγγισε και πάλι ανοδικά τον ΚΜΟ των 50 ημερών. Τυχόν διάσπαση του τελευταίου με ισχυρό τζίρο κατά τις επόμενες ημέρες μπορεί να δώσει ώθηση προς τις 1.580 μονάδες που συμπίπτουν και με το επίπεδο 61,8% της διόρθωσης της πτώσης από τα μέγιστα Οκτωβρίου (1.645 μονάδες). Σε αντίθετη περίπτωση το ενδεχόμενο επιστροφής στις 1.450 μονάδες θα γίνει και πάλι ορατό, αναφέρει η Merit.

Η οριστική αποφυγή του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών μπορεί να επιδράσει θετικά στην αγορά αν και το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου αναμένεται αρκετά κρίσιμο. Η 15η Νοεμβρίου είναι μια κρίσιμη ημέρα καθώς θα ανακοινωθεί από τη Eurostat το τελικό μέγεθος για την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, ενώ αναμένεται στην Αθήνα η τρόικα με αφορμή την τρίτη δόση του δανείου.

Όσον αφορά στα spreads των δεκαετών ομολόγων, η Merit σημειώνει πως φαίνεται ότι σταθεροποιούνται πάνω από τις 900 μονάδες και πως η επιστροφή στις χρηματαγορές απομακρύνεται, κάτι που τόνισε η Morgan Stanley σε έκθεσή της. Παράλληλα, εντείνονται οι πιέσεις στα spreads και σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

«Όλα τα παραπάνω κάνουν πιο ορατό το ενδεχόμενο μιας καθοδικής κίνησης για το Γενικό Δείκτη», τονίζει η Merit.

Στον τομέα των τραπεζών εκτιμάται ότι θα πρωταγωνιστήσουν όσες έχουν ήδη πραγματοποιήσει ΑΜΚ, ενώ σοβαρές ενδείξεις για το άνοιγμα της διεθνούς διατραπεζικής αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες αποτελούν οι εγκεκριμένες γραμμές χρηματοδότησης (repo lines) ύψους 4,7 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ότι διαθέτει η Εθνική Τράπεζα και τα 4 δισ. ευρώ που διαθέτει η Eurobank.

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που θα ολοκληρωθεί η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων γ' τριμήνου, κατά τη διάρκεια των οποίων κάποιες εταιρείες μπορούν να πρωταγωνιστήσουν μεμονωμένα βάσει των αποτελεσμάτων τους, όπως συνέβη πρόσφατα με τη μετοχή του ΟΤΕ. Μεμονωμένα μπορούν να πρωταγωνιστήσουν επίσης κλάδοι για τους οποίους εκδηλώνεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα