Σε τέλμα βρίσκεται η διεύρυνση της ΕΕ

Τι γράφουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010 13:13

Η «έκθεση προόδου» για τις πιθανές υποψηφιότητες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατόρθωσε να αντιστρέψει το κλίμα αδιαφορίας που επικρατεί σχετικά με το ερώτημα της διεύρυνσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο.

Η «έκθεση προόδου» για τις πιθανές υποψηφιότητες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κατόρθωσε να αντιστρέψει το κλίμα αδιαφορίας που επικρατεί σχετικά με το ερώτημα της διεύρυνσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο.

«Η ευρωπαϊκή διεύρυνση έχει περάσει από την άνθηση στο τέλμα», παρατηρεί η γαλλική επιχειρηματική εφημερίδα Les Echos. «Η μεταστροφή στην αντιμετώπιση του θέματος ήταν εμφανής τόσο στον τόνο όσο και στις λέξεις που χρησιμοποίησε στη δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Σεφάν Φούλε».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Κομισιόν «δεν έκανε αρκετά για την προώθηση των αιτήσεων εννέα κρατών που χτυπούν την πόρτα της, με εξαίρεση της ΠΓΔΜ, η οποία προκρίθηκε στο στάδιο της υποψηφιότητας -ένα προνόμιο που δεν δόθηκε στη γειτονική Αλβανία, στην οποία συστήθηκε να διασφαλίσει “τη σταθερότητα των θεσμών και να προστατέψει τη δημοκρατία και την έννομη τάξη”».

Στην Τουρκία, το θέμα της ένταξης στην ΕΕ δεν απασχόλησε ιδιαίτερα τα πρωτοσέλιδα του Τύπου, ίσως επειδή το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη χθεσινή επέτειο από τον θάνατο του Ατατούρκ ή λόγω της εξασθένισης του ενθουσιασμού για την ΕΕ. Η Hurriyet δίνει έμφαση στη δυσαρέσκεια της Κομισιόν με την παράλειψη της Άγκυρας να τη συμβουλευτεί για το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Η ιταλική La Stampa υπογραμμίζει ότι ο διάλογος ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες «έχουν προφανώς βαλτώσει εξαιτίας νομικών και πολιτικών κωλυμάτων: το κουρδικό, τις άλυτες διαφορές με την Αθήνα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και των θρησκευτικών μειονοτήτων». Το βασικό πρόβλημα, συνεχίζει η εφημερίδα, είναι ότι η Γαλλία και η Γερμανία είναι απρόθυμες να επαναφέρουν στο τραπέζι το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας και εάν οι δύο αυτές χώρες δεν έχουν τέτοια πρόθεση, κανείς δεν πρόκειται να επαναφέρει το θέμα της αίτησης της Τουρκίας.

Αυτό που υπερτερεί, πάντως, φαίνεται να είναι το αίσθημα της κόπωσης. «Το ζήτημα της διεύρυνσης έχει κουράσει την ΕΕ», γράφει η δεύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Πολωνίας, Gazeta Wyborcza, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση και τη μαζική εισροή μεταναστών από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Σε αυτό το κλίμα, η αυστριακή Der Standard γράφει ότι «η παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για τη διεύρυνση και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις καταλήξει να είναι μια κενή άσκηση γεμάτη κλισέ». «Στην ουσία, κάθε τέτοια έκθεση καταλήγει σε μια ξαναζεσταμένη συζήτηση σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα