Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2002 19:04
UPD:19:08

ΕΞΑΝΕΜΙΣΤΗΚΑΝ τα αρχικά κέρδη στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, καθώς ο συγκρατημένος ενθουσιασμός από τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/12/05/265475.htm έδωσε τη θέση του στις ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέου πολέμου στον Κόλπο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει «βάσιμους λόγους» να υποστηρίζει πως το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής παρά την αδυναμία των επιθεωρητών του ΟΗΕ να τα εντοπίσουν μέχρι στιγμής.

«Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αποτέλεσε πολύ καλή αφορμή για την κατοχύρωση κερδών», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναλυτής της γαλλικής BNP Paribas.

Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι επιφυλακτικές εκτιμήσεις για τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε επιθετική μείωση των επιτοκίων.

«Το γεγονός ότι (η ΕΚΤ) επέλεξε να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες της τράπεζας για τις προοπτικές της οικονομίας», δήλωσε στους Financial Times οικονομολόγος της ICAP.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΕΚΤ, ο πρόεδρός της Βιμ Ντούιζενμπεργκ έσπευσε να προειδοποιήσει τους «12» της ευρωζώνης να ξεχάσουν μια νέα μείωση τους προσεχείς μήνες και ζήτησε να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 2.526,13 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,43%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.158,04 μονάδες με απώλειες 1,31% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 επιλεγμένων μετοχών στις 2.526,13 μονάδες μειωμένος κατά 1,97%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξεως του 3,02% έχοντας υποχωρήσει στις 3.220,4 μονάδες.

Πιέσεις δέχθηκε η πλειονότητα των κλάδων, ενώ τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Αντιθέτως, έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε η μετοχή της France Telecom μετά την είδηση ότι η γαλλική κυβέρνηση θα χορηγήσει δάνειο ύψους εννέα δισεκ. ευρώ στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/12/05/265459.htm . Η μετοχική τιμή της France Telecom ενισχύθηκε κατά 16,52%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα