Στα χαμηλότερα έξι εβδομάδων το ευρώ

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 06:26

Στα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων έναντι του δολαρίου υποχώρησε το ευρώ καθώς οι ανησυχίες για το χρέος στην Ευρώπη συμπίπτουν με τις ενδείξεις επιβράδυνσης των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διεύρυνε τις μεγαλύτερες απώλειες του από τον Αύγουστο πριν από τις εκθέσεις που προβλέπεται να δείξουν ότι η ανάπτυξη στη Γερμανία και τη Γαλλία υποχώρησε το τελευταίο τρίμηνο. Το δολάριο όδευε για δεύτερη εβδομάδα ανόδου έναντι του γιέν πριν από τα στοιχεία για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις ΗΠΑ η οποία – σύμφωνα με τους αναλυτές – βελτιώθηκε αυτόν τον μήνα. Οι ηγέτες του G20 συναντώνται σήμερα για δεύτερη ημέρα στη Σεούλ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανισορροπίες των ισοτιμιών και των εμπορικών συναλλαγών.

Το ευρώ υποχώρησε στο 1,3619 δολ. στις 11:38 π.μ. στο Τόκιο από 1,3667 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, μετά την υποχώρησή του στο 1,3602, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 30 Σεπτεμβρίου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε 2,9% αυτήν την εβδομάδα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από την εβδομάδα που έληξε στις 13 Αυγούστου. Εναντι του γιέν υποχώρησε στα 112,26 από 112,73 γιέν.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 82,41 γιέν από 82,49 γιέν, οδεύοντας να κλείσει την εβδομάδα με άνοδο 1,4%. Το αμερικανικό νόμισμα άγγιξε τα 82,80 γιέν στις 10 Νοεμβρίου, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Οκτωβρίου.

Το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη των 16 αυξήθηκε 0,5% το τρίτο τρίμηνο, μετά την άνοδο 1% το δεύτερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών πριν από τη σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλες εκθέσεις ενδέχεται να δείξουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υποχώρησε 0,8% το τρίτο τρίμηνο από 2,2% το δεύτερο, ενώ η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, η γαλλική, εμφάνισε ανάπτυξη 0,5% από 0,7% αντιστοίχως.

Πτωτικά κινήθηκαν τα ιρλανδικά ομόλογα εν μέσω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να στηρίξει τις τράπεζες της χώρας. Η επιπλέον απόδοση που ζήτησαν οι επενδυτές για τα ομόλογα της Ιρλανδίας δεκαετούς διάρεκιας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ χθες.

Οι υπουργοί Οικονομικών από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία συναντώνται στη Σεούλ για να συζητήσουν την κρίση χρέους και πιθανόν να εκδώσουν αργότερα σήμερα κοινή ανακοίνωση. Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Σάϊμπερτ, είπε ότι οι υπουργοί παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε 1,2% την εβδομάδα που πέρασε, έναντι των νομισμάτων των 10 αναπτυγμένων χωρών του κόσμου, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indexes. Το δολάριο έχει σημειώσει άνοδο 2,1%, ενώ το γιέν βρίσκεται 0,5% υψηλότερα.

Ο Dollar Index, αναρριχήθηκε στις 78,294 από 78,217 χθες, σημειώνοντας άνοδο για έκτη ημέρα, το μακροβιότερο χρονικό διάστημα ανόδου από τον Ιούνιο.

Ο Reuters/University of Michigan Index της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις ΗΠΑ, αναρριχήθηκε στο 69 αυτόν τον μήνα από 67,7 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Το γιέν περιόρισε τις εβδομαδιαίες απώλειές του έναντι του δολαρίου εν μέσω εικασιών οι Ιάπωνες εξαγωγείς αγόρασαν το νόμισμα προκειμένου να φέρουν κεφάλαια από το εξωτερικό.

Το ουόν της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,9% φθάνοντας στα 1.117,99 ανά δολάριο καθώς ο MSCI Asia Pacific Index των μετοχών της περιφέρειας υποχώρησε 0,5%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα