Δέσμευση G20 για την αποφυγή ανταγωνιστικών υποτιμήσεων

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 10:45
UPD:15:26

Oι χώρες της G20 συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τις εντάσεις που έφεραν κοντά το φάσμα ενός νομισματικού πολέμου, δίνοντας παράλληλα το «πράσινο φως» στις χώρες που είδαν τεράστιες εισροες κεφαλαίων, να επιβάλλουν ελέγχους.

Σε συμφωνία για την αποφυγή ανταγωνιστικών υποτιμήσεων των νομισμάτων και τη θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών για τις ανισορροπίες στα εμπορικά ισοζύγια, κατέληξαν οι ηγέτες της G20.

Oι χώρες της G20 συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τις εντάσεις που έφεραν κοντά το φάσμα ενός νομισματικού πολέμου, δίνοντας παράλληλα το «πράσινο φως» στις χώρες που είδαν τεράστιες εισροες κεφαλαίων, να επιβάλλουν ελέγχους.

Τα ανεπτυγμένα και αναδυόμενα έθνη συμφώνησαν επίσης στη σύνοδο της Σεούλ να θέσουν «ενδεικτικές κατευθυντήριες γραμμές» για τον έλεγχο των ανισορροπιών στα εμπορικά ισοζύγια μεταξύ των, πολλαπλών ταχυτήτων, οικονομιών, ωστόσο θέλοντας να δώσουν λίγο χρόνο για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, άφησαν τη συζήτηση των λεπτομερειών για το πρώτο μισό του επόμενου χρόνου.

Οι 20 ηγέτες δεσμεύθηκαν να κινηθούν προς συναλλαγματικές ισοτιμίες που να καθορίζονται από τις αγορές και να αποφεύγουν τις ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους, τη στιγμή που οι συνομιλίες διεξήχθησαν υπό συνθήκες έντασης ως προς τις ισοτιμίες των νομισμάτων, κυρίως ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις οικονομικές πραγματικότητες. Οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να επιτρέψουν στα νομίσματα να κινούνται βάσει των αγορών, τόνισε ο πρόεδρος Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου μετα τη συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος.

Επιπλέον, συμφώνησαν ότι υπάρχει μια μικρή αλλά καθοριστικής σημασίας ευκαιρία προκειμένου οι συνομιλίες του Γύρου της Ντόχα που ξεκίνησαν το 2011 σχετικά με την απελευθέρωση του εμπορίου να καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Εξάλλου, οι χώρες της G20 δεσμεύθηκαν να εγγυηθούν την επιτυχία της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα στα τέλη Νοεμβρίου στην Κανκούν του Μεξικού, στόχος της οποίας είναι ο περιορισμός του φαινομένου του θερμοκηπίου.

«Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας για να επιτύχουμε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα και να οδηγήσουμε σε επιτυχία τη διάσκεψη της Κανκούν», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν στο οποίο οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της G20 «επαναλαμβάνουν την απόφασή τους να αγωνιστούν για να περιορίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε χαρακτηρίσει τον περασμένο μήνα «απίθανο» το ενδεχόμενο επίτευξης διεθνούς συμφωνίας στην Κανκούν, ένα χρόνο μετά την αποτυχία της διάσκεψης της Κοπεγχάγης.

Ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της συνόδου δήλωσαν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής. Η ΕΕ ήθελε η σύνοδος αυτή να πραγματοποιήσει προόδους όσον αφορά κοινές δράσεις για να τονωθεί η παγκόσμια ανάπτυξη και η απασχόληση», αναφέρουν οι δύο ηγέτες σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Όλες οι κύριες οικονομίες συμφώνησαν να διαδραματίσουν το ρόλο τους ώστε να μειωθούν οι ανισορροπίες», συμπληρώνουν και υπενθυμίζουν ότι «η ΕΕ, η οποία θεσπίζει ένα σταθερό μηχανισμό για να αντιμετωπίζει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, θα συνεχίσει να προσφέρει την πείρα της».

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν τέλος την ικανοποίησή τους για τις δεσμεύσεις της G20 να καταπολεμηθεί ο προστατευτισμός, να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις του κύκλου της Ντόχα" για τις ανταλλαγές, καθώς και για την έκκλησή της να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα που θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα στην Κανκούν του Μεξικού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα