«Με μειώσεις δαπανών ενδεχόμενη περαιτέρω προσαρμογή»

Δηλώσεις ΥΠΟΙΚ
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010 20:14
UPD:21:51

Την πεποίθηση πως τα μέτρα που έχουν ήδη προγραμματιστεί είναι αρκετά εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, μέσω του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega, προσθέτοντας πως «αν χρειαστεί περαιτέρω προσαρμογή αυτή θα γίνει μέσω μείωσης δαπανών του Δημοσίου».

Παρεμβαίνοντας στο δελτίο, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέψευσε δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείτο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει νέα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ με τον Προϋπολογισμό του 2011.

Τόνισε ακόμη ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας δεν έχει «πέσει καθόλου έξω», όπως αναφέρουν ορισμένα δημοσιεύματα, επισημαίνοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πλησιάσει φέτος το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό του 6% του ΑΕΠ και σε απόλυτα ποσά θα είναι μεγαλύτερη από 14 δισ. ευρώ. Η ΝΔ, σημείωσε, είχε πει ότι το έλλειμμα το 2009 θα ήταν 10 δισ. ευρώ και τελικά ήταν 35 δισ. ευρώ, και εμείς το μειώνουμε στα 20 δισ. ευρώ. Κάναμε, πρόσθεσε, περισσότερα από όσα είχαμε δεσμευτεί για τη μείωση του ελλείμματος.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξουν περικοπές και για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, ο ανέφερε ότι για κάθε Δημόσια Επιχείρηση θα υπάρξει σχέδιο αναδιάρθρωσής της, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν σε καθεμία, ώστε να μη συνεχισθούν τα ελλείμματα ύψους 1,7 δισ. ευρώ που έχουν. Ο στόχος είναι να μη θιγούν οι εργαζόμενοι και να υπάρξουν καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ είπε ότι είναι φυσικό στο τέλος της διαδικασίας της αναδιάρθρωσής τους, οι ΔΕΚΟ να έχουν λιγότερο προσωπικό, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν θα γίνει με απολύσεις προσωπικού, αλλά με μετατάξεις, με τη συνταξιοδότηση προσωπικού και, ως τελευταία λύση, με τη μη ανανέωση των συμβάσεων εργασίας.

Οσον αφορά τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, επανέλαβε ότι δεν θα εφαρμοστεί η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου για μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών του συντελεστή 11% στο συντελεστή 23%, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Εξάλλου, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η επόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τη φορολογία και τις δαπάνες του νέου προϋπολογισμού, μετά την έλευση της τρόικας τη Δευτέρα αλλά και τη δημοσιοποίηση των αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 από την Eurostat την ίδια ημέρα.

Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως και την Τετάρτη καθώς την Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2011.

Μεταξύ άλλων οι αποφάσεις που θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα θα αφορούν στις μετατάξεις προϊόντων από το συντελεστή ΦΠΑ 11% σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ με στόχο τον περιορισμό των δαπανών τους, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, τη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τις εξοικονομήσεις πόρων στον τομέα της υγείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα