Συστάσεις Στρος Καν στις ΗΠΑ να μην προτρέχουν

Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010 12:25

Την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ τρέχουν «πολύ γρήγορα» προσερχόμενες με ήδη επεξεργασμένες ιδέες στη σύνοδο της Ομάδας G20, στην οποία εν γένει οι συμμετέχουσες χώρες αναμένουν να γίνει μία πιο συλλογική δουλειά, εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν.

«Οι ΗΠΑ επιχείρησαν να σπρώξουν τα πράγματα πολύ γρήγορα, κατά την άποψή μου, τη στιγμή που το περιθώριο συνεργασίας δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ήταν κατά την περίοδο της (χρηματοοικονομικής) κρίσης» στο διάστημα 2008-09, τόνισε ο Στρος-Καν στα περιθώρια της συνόδου του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μειοψήφησε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή κατά τη σύνοδο των πλουσίων και αναπτυσσομένων χωρών στη Σεούλ, καθώς πλείστες χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα και η Γερμανία, αρνήθηκαν να μειώσουν τα κολοσσιαία τρέχοντα πλεονάσματά τους, όπως θα επιθυμούσαν οι ΗΠΑ.

«Υπήρξε μία αντίδραση, όχι τόσο στον πυρήνα των όσων έλεγαν οι ΗΠΑ, αλλά περισσότερο (για να τονισθεί) πως τώρα θα είναι ακόμη πιο περίπλοκο» να προωθηθεί μία επιβεβλημένη μορφή αγοράς, τόνισε ο Στρος Καν, προσθέτοντας ότι θα απαιτηθεί «να περάσουν δύο, τρεις, τέσσερις G20 έως ότου δημιουργηθεί εκ νέου το συναίσθημα μίας συλλογικής συνεργασίας», ανάμεσα στις χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Στρος-Καν, η αμερικανική κυβέρνηση έχει βρεθεί πλειστάκις σε αμυντική θέση, καθώς πολλές χώρες-ιδιαίτερα ασιατικές-της προσάπτουν ότι στρέφει τον διάλογο στα νομίσματα, με κίνδυνο να καταρρακώσει την οικονομική σταθερότητα στον πλανήτη.

«Οι Αμερικανοί θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν προτάσεις. Με κάθε τρόπο αυτό είναι χρήσιμο, διότι πρέπει να γίνεται ένας διάλογος. Απλώς, δεν θα πρέπει να αναμένουν ότι αυτές οι συζητήσεις θα καταλήγουν διαμιάς και γρήγορα», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύουν η Κίνα και οι ΗΠΑ, ο Στρος -Καν τις απέδωσε στη γενική πεποίθηση που ο «καθένας πιστεύει ότι οι άλλοι πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες από εκείνον».

«Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει οι ανεπτυγμένες χώρες να καταβάλλουν επίσης προσπάθειες για να καταπολεμήσουν τα ελλείμματά τους. Ο καθένας έχει να κάνει τη δική του δουλειά», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρά τις τριβές που διαπιστώθηκαν στη Σεούλ ο Στρός-Καν εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το ότι οι ηγέτες της G20 κατανόησαν «πως δεν υπάρχει ατομική διέξοδος, και πως θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα