Νέες διαβουλεύσεις με την τρόικα

Στις 12 το μεσημέρι τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat
Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 11:03
UPD:14:27

Η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και τα μεγέθη του επόμενου, αλλά και η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών στη χώρα, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της τρόικας, οι επικεφαλής της οποίας συναντώται αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού και τα μεγέθη του επόμενου, αλλά και η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών στη χώρα, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της τρόικας, οι επικεφαλής της οποίας συναντώται αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η απόκλιση του προϋπολογισμού του 2010 θα κρίνει εν πολλοίς και τους όρους συνέχισης του προγράμματος οικονομικής βοήθειας των 110 δισ. κατά τις διαπραγματεύσεις, για την τρίτη δόση του δανείου.

Η αντιπροσωπεία της τρόικας θα συνεχίσει τις επαφές της ως το τέλος της εβδομάδας με άλλους υπουργούς και φορείς προκειμένου να συντάξει την έκθεσή της για την αξιολόγηση της προόδου που έχει συντελεσθεί και να την υποβάλει στο ∆ΝΤ και την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, οι κ.κ. Τόμσεν, Ντερούζ και Μαζούχ θα επισκεφθούν και άλλα υπουργεία, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο νέος έλεγχος της οικονομίας «συμπίπτει» χρονικά με την ανακοίνωση, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, των οριστικών στοιχείων από τη Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της περιόδου 2006-2009.

Το έλλειμμα για το 2009 υπερβαίνει πλέον το 15% του ΑΕΠ, ενώ για το τρέχον έτος κινείται γύρω στο 9,5% του ΑΕΠ, δυσχεραίνοντας επιπρόσθετα, σε συνδυασμό με την υστέρηση στα έσοδα (ύψους 2 δισ. ευρώ) και την ύφεση, την προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Με αυτά τα δεδομένα, η τρόικα φέρεται να ζητεί πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης καταβάλλονται προσπάθειες να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις, όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες. Ο υπουργός Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα φορολογικά μέτρα εις βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, και οι κινήσεις στη φορολογία θα περιορισθούν στην αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ.

Πάντως, όλα αυτά τα σενάρια αναμένεται να «λάβουν τέλος» την ερχόμενη Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τους ομολόγους του στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, που συνέρχοναι αύριο και την Τετάρτη, αντίστοιχα.

Δύσκολες αποφάσεις για την οικονομία

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Ναυτεμπορική», το στίγμα της διαπραγμάτευσης από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης δόθηκε με τη σύσκεψη που έγινε μια ημέρα πριν από τον τελευταίο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών με τους βασικούς οικονομικούς υπουργούς.

Το βασικό μήνυμα ήταν «όχι» σε μέτρα (απολύσεις, μειώσεις μισθών - συντάξεων), τα οποία εκτός από την επ' αόριστο παράταση της ύφεσης θα είχαν ως αποτέλεσμα και μια ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη.

Χθες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» επιβεβαίωνε τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος από τις αρχές Οκτωβρίου τόνιζε ότι συζητείται με την Ελλάδα η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, σημειώνοντας όμως ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει συμφωνία των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη «Ν», στην κατεύθυνση αυτή τις τελευταίες 15 ημέρες από το υπουργείο Οικονομικών έχουν υπάρξει επαφές με Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη για μια πιο ελαστική στάση σε ό,τι αφορά την τήρηση του μνημονίου. Σημείο αναφοράς για κάτι τέτοιο θα είναι ότι η επιβάρυνση που θα δεχθεί το έλλειμμα του 2010 θα προέρχεται κυρίως από το παρελθόν.

Τα αποτελέσματα -σύμφωνα με πληροφορίες- ένα «ναι» από το ΔΝΤ ένα «ίσως» από την ΕΚΤ και ένα «όχι» από την Κομισιόν.

Το «ναι» του ΔΝΤ βασίζεται στη θέση ότι έπειτα από ένα τεράστιο κύμα μεταρρυθμίσεων των τελευταίων 8 μηνών χρειάζεται τώρα να δοθεί χρόνος να ολοκληρωθούν και κυρίως να αποδώσουν τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί και, παράλληλα, να αποτραπεί μια κοινωνική έκρηξη.

Το «ίσως» της ΕΚΤ βασίζεται στο σκεπτικό ότι η νευρικότητα στις αγορές κρατικών τίτλων βρίσκεται ακόμη σε μεγάλη νευρικότητα. Η Ιρλανδία αντιμετωπίζει ήδη υψηλό κόστος δανεισμού και η Πορτογαλία έπεται χωρίς όμως μεγάλη απόσταση. Μια αναδιαπραγμάτευση των στόχων ή της διάρκειας του μνημονίου θα μπορούσε να στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές.

Η Κομισιόν με τη σειρά της, έχοντας κατά νου ενδεχόμενες αντιδράσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης (και κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας) που έχουν επωμιστεί το κύριο οικονομικό βάρος του μηχανισμού, διαμηνύει ότι κάθε επαναδιαπραγμάτευση θα μείωνε την αξιοπιστία του μηχανισμού.

Η διαπραγμάτευση για την ελαστικοποίηση των όρων του μνημονίου ξεκινά για το ΥΠΟΙΚ με πολύ κακούς όρους σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της σύνταξης του προϋπολογισμού του 2011 και την πρόοδο υλοποίησης του μνημονίου από τον Αύγουστο.

Με βάση δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters, τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να έχει πιστή υλοποίηση της μείωσης του ελλείμματος είναι περίπου 4,6 δισ. ευρώ, 2% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό προκύπτει από μια αναμενόμενη απόκλιση ύψους 2 δισ. ευρώ στον τομέα των εσόδων συν την επίπτωση στο έλλειμμα του 2010 ύψους 2,6 δισ. ευρώ (περίπου 1,2% του ΑΕΠ) από την αναθεώρηση των στοιχείων της περιόδου 2006 - 2009 που ανακοινώνει σήμερα η Eurostat.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την εξεταζόμενη περίοδο η αναθεώρηση αυτή θα αυξήσει το έλλειμμα του 2010 στο 9,8% του ΑΕΠ, ενώ από το ΥΠΟΙΚ επιμένουν ότι το φετινό έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 9,3% του ΑΕΠ.

Ifo: Η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της

Ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου ερευνών Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, υποστηρίζοντας ότι το βάρος από τα τοκοχρεολύσια θα είναι δυσβάστακτο σε μακροπρόθεσμο διάστημα.

«Ουσιαστικά πιστεύω πως η αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα θα πρέπει να γίνει σύντομα», δήλωσε στην πορτογαλική εφημερίδα Jornal de Negocios, σημειώνοντας πάντως πως θεωρεί απίθανο να χρειασθεί να αναδιαρθρώσουν το χρέος του οι Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

«Πιστεύω πως η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι η Ελλάδα. Ανήκουν σε άλλη κατηγορία» και είναι ικανές να αποπληρώσουν το χρέος τους, ανέφερε ο Ζιν στη συνέντευξη, τμήματα της οποίας δόθηκαν για προδημοσίευση στο πρακτορείο Reuters.

Η Ελλάδα χρειάζεται να προβεί στην αναδιάρθρωση του χρέους της, παρά το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη θα πλήξει κατά βάση τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες, υπογράμμισε ο Ζιν.

«Τα ελληνικά τοκοχρεολύσια είναι πολύ, μα πολύ, υψηλά και μπορεί να είναι πέραν των δυνατοτήτων της Ελλάδας να τα αποπληρώσει μακροπρόθεσμα. Εγώ πιστεύω πως θα ήταν καταλληλότερο να περικόψουν μέρος από το γενικό χρέος τους, γνωρίζοντας πως το βάρος θα πέσει, σε μεγάλο βαθμό, στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες», ανέφερε.

Ο Ζιν απέφυγε πάντως να αναφερθεί στην πιθανότητα να προσφύγει και η Ιρλανδία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της.

Απεναντίας εμφανίστηκε επικριτικός στην ιδέα να βοηθήσει η Γερμανία τις χειμαζόμενες από την κρίση ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας πως αυτές έχουν ξοδέψει πέρα από τις δυνατότητές τους και πρέπει τώρα να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματά τους. «Το να ζεις με δανεικά κονδύλια είναι σα να παίρνεις ναρκωτικά. Δεν είναι υγιές. Ως εκ τούτου τα ναρκωτικά θα πρέπει να μειωθούν. Και όσο πιο σύντομα κατανοήσουν πως θα πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα διαβίωσής τους ανάλογα με το εισόδημά τους, τόσο πιο εύκολο θα γίνει», πρόσθεσε.

«Την τελευταία 10ετία υπό το κράτος του ευρώ, η Γερμανία έχει χάσει πολύ αίμα, μέσα από μεταγγίσεις αίματος σε οικονομίες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία», τόνισε ο Ζιν αναφερόμενος στις μεγάλες εξαγωγές της Γερμανίας προς τις περιφερειακές χώρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα