Δεν υπάρχει αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 16:59
UPD:17:31

Δεν υπάρχει ελληνικό αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα στο pressroom ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Δεν υπάρχει ελληνικό αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα στο pressroom ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. «Δεν έχει ξεκινήσει τίποτα, υπάρχει μια γενική συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει συζήτηση με την τρόικα, δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης», διευκρίνισε και επανέλαβε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα.

Eν τω μεταξύ, όπως διευκρίνισαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, στο πλαίσιο του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου στα τέλη Δεκεμβρίου, ήταν σε καθαρά τεχνικό επίπεδο και αφορούσε την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, καθώς και την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε πως η δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014 θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. «Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων, πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νεά μέτρα (περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων, ούτε φορολογία πέρα από αυτή που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλά ούτε και απολύσεις, όπως σημείωσε).

Περιθώριο υπάρχει να περικοπεί η σπατάλη από το δημόσιο, παρατήρησε ο κ. Πεταλωτής, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει εξορθολογισμός της λειτουργίας του δημοσίου. «Θα προσπαθήσουμε και θα το καταφέρουμε να μη θιγεί άλλο το εισόδημα του πολίτη», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής και συμπλήρωσε: «Έχουμε αποδείξει ότι εργαζόμαστε, ότι βάζουμε σωστούς στόχους που τους τηρούμε ... Με βάση αυτή την απαρέγκλιτη συνέχιση των προσπαθειών μας είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πείσουμε και τους εταίρους μας ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση, κάνοντας και τα σωστά βήματα».

Σε ερώτηση αν είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει η κυβέρνηση τη θέση της σχετικά με την αύξηση της φορολογίας, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι παράμετροι που υπάρχουν είναι ανοιχτές και ότι από εκεί και πέρα σε βασικά ζητήματα δεν πρόκειται αν αλλάξουν. «Όπου όμως πιστεύουμε ότι μπορούμε να διευκολύνουμε και την αύξηση των εσόδων και την ισορροπία, ώστε τα εισοδήματα να αναπληρώνονται», συμπλήρωσε, «σαφώς και είμαστε ανοιχτοί».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο ζήτημα της φορολογίας, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σενάρια για την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ και τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών, ή την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Παράλληλα, προσπαθεί να επιτύχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, για μείωση -λόγω ύφεσης- των συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένους τομείς (π.χ. χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τον τουριστικό κλάδο).

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίθεται παράλληλα από το υπουργείο η μεγαλύτερη μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία, υγεία, ΔΕΚΟ και δήμους , με την εποπτεία της τρόικας. Μάλιστα, τα στοιχεία του υπουργείου προϊδεάζουν για το ύψος αυτής της περικοπής των δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

- Από τα 3,8 δισ. ευρώ της αύξησης του ελλείμματος για το 2009, τα 3,7 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (1,9 δισ. ευρώ από την ένταξη των ελλειμμάτων και των χρεών δέκα ΔΕΚΟ και τριών οργανισμών στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και 1,8 δισ. ευρώ από την επανεκτίμηση προς τα κάτω των πλεονασμάτων ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ)

- Από τα 3,5 δισ. ευρώ της αύξησης του ελλείμματος για το 2010, τα 3,4 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (0,7 δισ. ευρώ από την ένταξη των ελλειμμάτων και των χρεών δέκα ΔΕΚΟ και τριών οργανισμών στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και 2,7 δισ. ευρώ από την επανεκτίμηση προς τα κάτω των πλεονασμάτων ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ).

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα σενάρια θα οριστικοποιηθούν τόσο με την κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, όσο και με το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Για τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού και τις εξελίξεις στην οικονομία μετά και την αναθεώρηση ελλείμματος και χρέους, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει και τους ομολόγους του στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, τα οποία συνέρχοναι αύριο και την Τετάρτη, αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να παραμείνουν στην Ελλάδα επί μια εβδομάδα και στο διάστημα αυτό θα επισκεφθούν κι άλλα υπουργεία, καθώς επίσης την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κοινωνικούς φορείς.

Tέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει και τη συμμετοχή του κ.Λουκά Παπαδήμου στις κυβερνητικές συσκέψεις του Σαββάτου υπό τον πρωθυπουργό. Ο κ. Παπαδήμος είναι οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και είναι λογικό να συμμετέχει και με την τεράστια εμπειρία και τις γνώσεις που διαθέτει, σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όταν είναι δυνατόν και όπου χρειάζεται, απάντησε ο κ. Πεταλωτής.

ΝΔ: Κύριε Παπανδρέου θα πάρετε κι άλλα μέτρα;

Με αφορμή τις σημερινές διαβουλεύσεις στο ΥΠΟΙΚ με την τρόικα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος απηύθυνε ερώτημα προς τον πρωθυπουργό για το αν σκοπεύει να λάβει νέα μέτρα: «Ως ΝΔ, καλούμε το Γιώργο Παπανδρέου να μας πει αν η προεκλογική δέσμευση που έδωσε ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα εξακολουθεί να ισχύει και μετά τις εκλογές. Ρωτάμε ευθέως τον κ. Παπανδρέου αν θα πάρει και άλλα μέτρα και αν ναι, ποια είναι αυτά», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα