Γ.Γ. ΥΠΟΙΚ: Στα 4 δισ. ευρώ η πρόσθετη προσαρμογή από τo αναθεωρημένο έλλειμμα

Στόχος ένας «πραγματικός» και υλοποιήσιμος προϋπολογισμός
Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 13:30
UPD:13:58

Όσον αφορά στο 2011 ανέφερε συγκεκριμένα ότι στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ και προσδιόρισε την πρόσθετη προσαρμογή που θα απαιτηθεί στα 4 δισ. ευρώ, δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλος.

Στην εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, στην αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων σε καύσιμα και ποτά, αλλά και στην περαίωση, δήλωσε πως θα στηριχθούν τα έσοδα το 2011, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, προσδιορίζοντας παράλληλα στα 4 δισ. ευρώ την προσαρμογή που θα χρειαστεί από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», και ερωτηθείς σχετικά με την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ υποστήριξε ότι τα νέα στοιχεία αποκάλυψαν την κατάσταση που άφησε η Νέα Δημοκρατία να διαχειριστεί η κυβέρνηση. «Καλό θα ήταν να είναι πιο σεμνοί», τόνισε, αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά στο 2011 ανέφερε συγκεκριμένα ότι στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ και προσδιόρισε την πρόσθετη προσαρμογή που θα απαιτηθεί στα 4 δισ. ευρώ. Εκτίμησε ακόμη πως η υστέρηση εσόδων στον προϋπολογισμό 2010 δεν θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σημείωσε πως θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 25 Νοεμβρίου και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ και τις μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλότερο συντελεστή. Όπως διευκρίνισε, για κάποια προϊόντα ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 11% θα αυξηθεί στο 13% και κάποια άλλα θα μεταφερθούν από τον χαμηλό συντελεστή στον υψηλό συντελεστή του 23%.

«Μπορεί να υπάρξει συνδυασμός. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο υπουργός», είπε, προσθέτοντας πως βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί μεθαύριο στη Βουλή να είναι «πραγματικός» και υλοποιήσιμος.

Ο κ. Γεωργακόπουλος παραδέχθηκε ότι η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και η ευρύτερη κατάσταση στην αγορά ακινήτων δεν επιτρέπουν υψηλές προσδοκίες για τα έσοδα από τις νέες αντικειμενικές τιμές.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη ρύθμιση για την περαίωση ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωσε πως αυτό θα συμβεί μόνον εφόσον διαπιστωθεί αυξημένη συμμετοχή και ασκηθεί πίεση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει. Εάν υπάρξει πίεση θα το εξετάσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως και μετά την παρέλευση της 18ης Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, χάνοντας ωστόσο τα αρχικά ευεργετήματα.

Παραδέχθηκε ακόμη ότι έως τώρα η συμμετοχή επιτηδευματιών είναι περιορισμένη και έχουν εισπραχθεί περί τα 100 εκατ. ευρώ από την περαίωση. Ο στόχος που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται σε 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2010, δηλαδή μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί το 25% των υπολογιζόμενων εσόδων.

Ανέφερε ακόμη ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμα παραλάβει τα εκκαθαριστικά περαίωσης και ενθάρρυνε τους ενδιαφερόμενους να «κατεβάσουν» τα ειδοποιητήρια από το διαδίκτυο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα