«Ναι» σε βοήθεια για τις τράπεζες από Ιρλανδία - «Όχι» λέει η Πορτογαλία

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010 16:33

Η Πορτογαλία δεν θα χρειαστεί να προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης για τη διάσωση της οικονομίας της, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος, μία μέρα μετά τη δήλωσή του ότι η Λισαβόνα αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο να αναγκαστεί να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1897613 . Την ίδια ώρα, η Ιρλανδία εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχθεί ένα σχέδιο βοήθειας, αλλά μόνο για τις τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Irish Independent.

Σε δηλώσεις του που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα των Financial Times, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών σημείωνε πως η χώρα του αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο να αναγκαστεί να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια, ενώ ερωτηθείς για τους κινδύνους εξάπλωσης και στην Πορτογαλία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία, εκτιμά ότι η χώρα του βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Ωστόσο μιλώντας αργά τη Δευτέρα σε εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Τεξέϊρα ντος Σάντος υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του προς τη βρετανική εφημερίδα είχαν παρερμηνευτεί.

«Δεν υπήρξαν επαφές με τις αρχές στις Βρυξέλες, είτε επίσημες, είτε ανεπίσημες», με πρόθεση εξασφάλισης στήριξης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, διαβεβαίωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το πορτογαλικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa. «Τίποτε», πρόσθεσε, «εξ'όσων ανέφερα προς τους Financial Times υποδεικνύει ότι ομολόγησα κάτι τέτοιο» και έκανε λόγο για πολλές «ανυπόστατες φήμες». Η Πορτογαλία, τόνισε, είναι οικονομικά ισχυρή ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές.

Στην Ιρλανδία εν τω μεταξύ, η εφημερίδα The Irish Independent, επικαλούμενη καλά πληροφορημένη πηγή, υποστηρίζει ότι το Δουβλίνο είναι έτοιμο να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια απ' ευθείας προς τις τράπεζες της χώρας.

«Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υποχρεωθεί να δεχθεί ένα σχέδιο διάσωσης για το σύνολο του κράτους, ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν είναι έτοιμος να αποδεχθεί μια ένεση (ευρωπαϊκής βοήθειας) στις τράπεζες για να σταθεροποιηθεί το ευρώ και να ηρεμήσουν οι αγορές», αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο κ. Λένιχαν, ο οποίος συμμετέχει σήμερα στις Βρυξέλλες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, «θα μεταβεί εκεί (...) επιθυμώντας να δεχθεί κεφάλαια (ευρωπαϊκης βοήθειας) για τις τράπεζες», ώστε να αποφευχθεί ένα σχέδιο διάσωσης των δημόσιων οικονομικών στο σύνολό τους.

«Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει αυτή την προσφυγή σε (ευρωπαϊκά) κεφάλαια ως προσπάθεια για να σταθεροποιηθεί το ευρώ, όμως υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις και τους όρους που συνδέονται με την αποδοχή ενός σχεδίου διάσωσης των τραπεζών», προσθέτει η Irish Independent, επικαλούμενη την πηγή της χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα