Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 05:42
UPD:05:44

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, οδηγώντας τον περιφερειακό δείκτη MSCI Asia Pacific Index στις μεγαλύτερες απώλειες τεσσάρων ημερών από τον Αύγουστο, καθώς οι μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών ότι η Κίνα θα λάβει περισσότερα μέτρα για να κατευνάσει την οικονομική της ανάπτυξη.

Οι μετοχές της Rio Tinto Group, της τρίτης μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, υποχώρησαν 3% στο Σύδνεϋ μετά από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου και των μετάλλων στη Νέα Υόρκη. Οι μετοχές της Mitsubishi Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής της Ιαπωνίας, απώλεσαν 1,3% στο Τόκιο. Οι μετοχές της Billabong International Ltd., της εταιρείας που πραγματοποιεί το 1/5 των πωλήσεών της στην Ευρώπη, υποχώρησαν 3% στο Σύδνεϋ εν μέσω εικασιών ότι η κρίση χρέους της Ιρλανδίας επιδεινώνεται.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,5% φθάνοντας στις 129,92 μονάδες στις 11:06 π.μ. στο Τόκιο με τρεις μετοχές να κινούνται πτωτικά σε κάθε μία που σημείωνε άνοδο. Ο περιφερειακός δείκτης οδεύει να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα αυτόν τον μήνα. Οι μετοχές των εταιρειών με υλικά σημείωσαν τις μεγαλύτερες μεταξύ των λοιπών 10 κλάδων του περιφερειακού δείκτη μετά τη χθεσινοβραδινή δήλωση του πρωθυπουργού της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα για να περιορίσει την υπερβολικά ταχεία αύξηση των τιμών.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 0,5%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index υποχώρησε 1,5% και στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi απώλεσε 0,2%. Κλειστά είναι σήμερα τα Χρηματιστήρια στη Σιγκαπούρη, στη Μαλαισία, στην Ινδονησία, στην Ινδία και στο Πακιστάν λόγω αργίας.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index υποχώρησε 1,6%, τα μέγιστα από τις 19 Αυγούστου.

Πετρέλαιο, μέταλλα

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου υποχώρησε 3% χθες στη Νέα Υόρκη φθάνοντας στα 82,34 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 29 Οκτωβρίου. Τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση Μαρτίου υποχώρησαν χθες σε ποσοστό 4,9%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 29 Ιουνίου. Στο London Metal Exchange (LME) ο δείκτης των έξι βιομηχανικών μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του αλουμινίου υποχώρησε 6,3% χθες.

Η Ιρλανδία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος.

Φέτος, έως και χθες, ο MSCI Asia Pacific Index έχει σημειώσει άνοδο 8,5% εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ αποκτά δυναμική και εν μέσω αισιοδοξίας ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη μπορεί να περιοριστεί. Ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 5,7% και ο Stoxx Europe 600 Index άνοδο 4,8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα