Ε.Ε.: Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010 13:36
UPD:13:42

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της ετήσιας διαδικασίας που εφαρμόζεται για την έγκριση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.. Πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προτείνει, και να υποβάλει όσο το δυνατόν συντομότερα, ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού και στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει τη θέση του μέσα σε ένα μήνα. Ακολούθως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει στη διάθεση του 42 μέρες για να εκφράσει τη δική του θέση. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει περιλάβει το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης κορυφής του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, το αδιέξοδο οφείλεται στην άρνηση κυρίως δύο κρατών μελών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας, να συμφωνήσουν με τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όπως εκφράστηκαν από όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες του οργάνου. Απογοητευμένος από την κατάληξη της διαβούλευσης δήλωσε τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και ο πρόεδρος του ΕΚ που καταδίκασε την αδιαλλαξία ορισμένων λίγων κρατών - μελών.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Γέρζι Μπούζεκ:

"Επιθυμούσαμε να υπάρξει συμφωνία. Δυστυχώς όμως κάποια κράτη μέλη έκλεισαν την πόρτα. Η αδιαλλαξία λίγων κρατών μελών στο Συμβούλιο υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών ως προς την αποτελεσματική λειτουργία της Ένωσης. Προειδοποίησα το Συμβούλιο πολλές φορές να μην πετάξει το μωρό μαζί με το νερό της μπανιέρας. Δυστυχώς για τους ευρωπαίους πολίτες το Συμβούλιο έκανε ακριβώς αυτό.

Είμαι πολύ απογοητευμένος που δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2011. Το Κοινοβούλιο, με μεγάλη πλειοψηφία, η Επιτροπή και η πλειοψηφία των κρατών μελών ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν. Μια μικρή μειονότητα κρατών που δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε μια εποικοδομητική συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάνω στην εφαρμογή της Συνθήκης, μπλοκάρισε τη συμφωνία.

Το Κοινοβούλιο παρουσίασε μια πολύ μετριοπαθή θέση και, τελικά, δεν ζήτησε ούτε ένα ευρώ περισσότερο από ότι πρότεινε το Συμβούλιο. Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε μόνο μία αύξηση της τάξεως του 2,91%.

Έχω διατελέσει πρωθυπουργός και εγώ ο ίδιος. Έχω πλήρη επίγνωση του τι σημαίνει λιτότητα. Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης. Είναι το εργαλείο που θα ενισχύσει την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγκρίνεται με τους εθνικούς προϋπολογισμούς δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να διαχειρίζεται ελλείμματα. Ο προϋπολογισμός είναι ένα επενδυτικό όχημα....

...Η απόφαση που έλαβαν τα κράτη είναι ιδιαίτερα ατυχής. Τώρα δεν είναι σαφές πώς θα χρηματοδοτηθούν πολλές προτεραιότητες για το 2011: η νέα ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η βοήθεια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι νέες αρχές ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής εποπτείας, οι επιδοτήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις, η υποστήριξη των σχεδίων για τους αγωγούς φυσικού αερίου και τα προγράμματα πυρηνικής σύντηξης που θα βοηθήσουν να καλυφθούν οι μελλοντικές ενεργειακές μας ανάγκες...

...Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του έτους το Συμβούλιο θα επιδείξει μεγαλύτερο ρεαλισμό. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και να συμφωνήσουμε πριν από το τέλος του έτους."



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα