Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2002 07:02

Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι αντίπαλοι του προέδρου της Βενεζουέλας Hugo Chavez, παρέτειναν την απεργία τους η οποία σταμάτησε τις φορτώσεις από την πέμπτη σε μέγεθος εξαγωγό χώρα πετρελαίου στον κόσμο, ενώ τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Τρεις άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και άλλοι 28 τραυματίστηκαν σε διαδήλωση κατά της κυβέρνησης την Παρασκευή, οδηγώντας πέντε στελέχη της κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών Petroleos de Venezuela S.A. σε παραίτηση. Η εταιρεία είπε στους πελάτες της ότι δεν θα μπορέσει να παραδώσει όλες τις παραγγελίες, καθώς η απεργία καθυστερεί τις εργασίες. Σημειώνεται, ότι η Βενεζουέλα ήταν η μεγαλύτερη προμηθεύτρια πετρελαίου των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε 45 σεντς ή 1,7%, στα 27,38 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, συναλλαγές. Διαπραγματεύθηκε στα 27,33 δολ. το βαρέλι στις 11:29' π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Το πετρέλαιο φέτος αυξήθηκε 38%, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσια βάση από το 1999. Οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω και να κυμανθούν από 29 έως 30 δολ. το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε ο Tetsu Emori, επικεφαλής του τμήματος αγοραπωλησείας εμπορευμάτων στην Mitsui Bussan Futures Ltd. στο Τόκυο.

Οι θερμοκρασίες στις ΗΠΑ αναμένεται να κυμανθούν 1,5 βαθμό χαμηλότερα από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και στο Τόκυο η πρώτη χιονόπτωση σημειώθηκε 24 ημέρες νωρίτερα από ό,τι συνήθως, καταστάσεις οι οποίες θα αυξήσουν τη ζήτηση σε ενέργεια αλλά και για καύσιμα θέρμανσης, όπως η κηροζίνη.

Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας έπεσε στους μηδέν βαθμούς Κελσίου κα ενδέχεται να παραμείνει κάτω από το μηδέν για τις επόμενες τρεις ημέρες, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα