Ισχυροποίηση του ευρώ

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010 06:31
UPD:06:59

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το ευρώ εν μέσω αισιοδοξίας ότι με την στήριξη της Ιρλανδίας θα αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης στις χώρες με τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην Ευρωζώνη.

Το ευρώ ισχυροποιήθηκε έναντι των 13 από τα 16 κυριότερα νομίσματα καθώς αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ταξίδεψαν στο Δουβλίνο για να συζητήσουν την πιθανότητα οικονομικής στήριξης του τραπεζικού τομέα της Ιρλανδίας τη στιγμή που η Ισπανία ετοιμάζεται να πουλήσει ομόλογα. Το δολάριο υποχώρησε έναντι του καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων για δεύτερη ημέρα πριν από την έκθεση για την ανεργία στις ΗΠΑ, η οποία προβλέπεται να αυξηθεί. Το δολάριο της Ταϊβάν σημείωσε άνοδο πριν από τα στοιχεία για την οικονομία της χώρας η οποία εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε με ρυθμό 8% το τέταρτο τρίμηνο.

Το ευρώ ισχυροποιήθηκε στα 113,16 γιέν στις 12:33 μ.μ. στο Τόκιο από 112,55 γιέν που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Εναντι του δολαρίου κινήθηκε ανοδικά και διαμορφώθηκε στο 1,3590 δολ. από 1,3529. Στις 16 Νοεμβρίου το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα άγγιξε το 1,3448 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο Dollar Index, υποχώρησε 0,4% στα 78,795. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 83,27 γιέν από 83,18 γιέν, μετά την άνοδό του στα 83,59 γιέν, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 5 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα έχει διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε διάφορα μέρη στην πρωτεύουσα για αρκετές ημέρες, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της χώρας. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, στο υπουργείο Οικονομικών και στην επιτροπή ομολόγων της χώρας.

Η Ισπανία πρόκειται να πουλήσει ομόλογα δεκαετούς και τριακονταετούς διάρκειας σήμερα αξίας έως 4 δισ. ευρώ.

Την εβδομάδα που πέρασε το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,5% σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Indexes, δείκτης των νομισμάτων των 10 αναπτυγμένων χωρών. Το δολάριο έχει σημείωσε άνοδο 1,4% και το γιέν 0,2%.

Πτωτικά κινήθηκε το αμερικανικό νόμισμα εν αναμονή της ανακοίνωσης του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μειώθηκε.

Το δολάριο της Ταϊβάν ισχυροποιήθηκε 1,3%, τα μέγιστα από τον Απρίλιο του 2009, φθάνοντας στα 30,390 δολ. Ταϊβάν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Taipei Forex Inc. Στις 12 Νοεμβρίου το νόμισμα της Ταϊβάν άγγιξε τα 30,015, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2008.

Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας διατήρησε τα χθεσινά του κέρδη μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι οι τιμές που κατέβαλαν οι παραγωγοί στη χώρα αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο. Το νόμισμα αναρριχήθηκε στα 77,38 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 77,03 σεντς, μετά τη χθεσινή του άνοδο κατά 0,3%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα