ΟΟΣΑ: Απαραίτητη η λήψη επιπρόσθετων μέτρων

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010 14:22

Την ανάγκη υιοθέτησης περαιτέρω μέτρων λιτότητας από την Ελλάδα, εάν ανακοπεί η πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, επισημαίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα.

Στην εξαμηνιαία του έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές των 33 κρατών μελών που τον απαρτίζουν, ο ΟΟΣΑ εκτιμά για τη χώρα μας ότι προωθεί ομαλά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, βάσει του οποίου ελπίζει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε ποσοστό 7,6% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2011, έναντι του αναθεωρημένου 15,4% το 2009.

«Ωστόσο», παρατηρεί ο ΟΟΣΑ, «δεδομένης της επιβράδυνσης που αναμένεται να εμφανίσει η αναπτυξιακή διαδικασία στα κράτη μέλη του Οργανισμού, η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, πέραν των προβλεπόμενων στο πρόγραμμα, θα ήταν απαραίτητη».

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Μάιο η Ελλάδα απέφυγε το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, με τη βοήθεια χρηματοδοτικού πακέτου της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ύψους 110 δισ. ευρώ, συμφωνώντας να προωθήσει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε επίπεδο χαμηλότερο ως ποσοστό του 3% του ΑΕΠ της.

Ο ΟΟΣΑ πάντως σήμερα προειδοποιεί ότι το πρόγραμμα λιτότητας πρέπει να συνεχιστεί και πέραν του σημείου αυτού, ώστε η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο βάρος του χρέους της, που θα ανέλθει ως ποσοστό του ΑΕΠ στο επίπεδο του 149% το 2013.

«Μείωση του ελλείμματος σε επίπεδο χαμηλότερο του 35% (σ.σ. του ΑΕΠ) έως το 2014, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, είναι καίριας σημασίας για την διόρθωση ανυπόφορων δημοσιονομικών ανισοτήτων, ακόμη και εάν αυτό θα σήμαινε περαιτέρω μέτρα λιτότητας», αναφέρεται στην έκθεση.

«Επιπρόσθετα, οι προσπάθειες προσαρμογής πρέπει να συνεχιστούν και πέραν του ορίζοντα του προγράμματος για τη μείωση του βάρους που θέτει το χρέος», προστίθεται.

Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,7% το επόμενο έτος και ότι θα περάσει σε θετικό πρόσημο ανάκαμψης το 2012, καταγράφοντας άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,5%.

Επίσης εκτιμά ότι το 2011 η ανεργία θα ανέλθει στο επίπεδο του 14,5% και το 2012 στο επίπεδο του 15,2%, έναντι του προβλεφθέντος 12,2% εφέτος.

Τέλος, ο Οργανισμός παρατηρεί ότι «η επιτυχής προώθηση του προγράμματος θα ελαχιστοποιούσε τους κινδύνους στην αναπτυξιακή διαδικασία, αλλά ενδέχεται να συναντούσε κοινωνική αντίδραση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα