Ιαπωνία : Μείωση των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2002 08:29
UPD:10:28

Περισσότερο από ό,τι αναμένετο μειώθηκε ο δείκτης παραγγελιών της βιομηχανίας στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο, καθώς υποχωρούν οι εξαγωγές, οδηγώντας εταιρείες όπως η TDK Corp. να περικόψουν τις επενδύσεις τους.

Οι παραγγελίες των βιομηχανιών μειώθηκαν 4,1% από τον Σεπτέμβριο (εποχιακώς προσαρμοσμένες) σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι παραγγελίες αναμένετο να μειωθούν κατά 3,5%, με βάση τις εκτιμήσεις 35 αναλυτών του Bloomberg. Toν Σεπτέμβριο είχαν σημειώσει άνοδο 12,7%.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να πλήξει την ανάπτυξη στην υπ' αριθμόν δύο οικονομία στον κόσμο, καθώς οι εταιρείες μειώνουν τις επενδύσεις τους σε νέες μονάδες και απολύουν εργαζομένους. Οι δαπάνες τους μειώθηκαν κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο του έτους, έδειξε άλλη κυβερνητική έκθεση.

«Τα αποτελέσματα των εταιρειών ήταν καλύτερα απ' ό,τι αναμένετο φέτος, αλλά ελάχιστα από τα έσοδα θα κατευθυνθούν σε νέες επενδύσεις», είπε ο Takanobu Igarashi, επικεφαλής οικονομικών του Ινστιτούτου UFJ, συμπληρώνοντας : «Μπορεί να περιέλθουμε και πάλι σε περίοδο ύφεσης το επόμενο έτος, επειδή οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν επαρκώς αυτόν τον καιρό».

Ενα χρόνο πριν οι παραγγελίες των βιομηχανιών είχαν σημειώσει αύξηση σε ποσοστό 1,9% τον Οκτώβριο. Στα στοιχεία της έκθεσης δεν περιλαμβάνονται οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι εταιρείες κοινής ωφελείας.

Η TDK η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μαγνητικών εξαρτημάτων για disk drives, μείωσε τα κεφάλαια για επενδύσεις σε ποσοστό 62% το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου και απέλυσε 3.700 ανθρώπους. Οι απολύσεις βοήθησαν τον όμιλο να εμφανίσει υπερδιπλάσια καθαρά κέρδη, τα οποία έφθασαν στα 4,65 δισ. γιεν (38 εκατ. δολ.).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα