Εντονες αντιδράσεις για τον Προϋπολογισμό

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010 16:31
UPD:21:29

Σφοδρές αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση συναντά το οριστικό σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2011, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σφοδρές αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση συναντά το οριστικό σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2011, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

ΝΔ: Ο προϋπολογισμός δεν πολεμάει την ύφεση

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι ο Προϋπολογισμός «ζητάει από τους πολίτες μεγάλες θυσίες, χωρίς να εξασφαλίζει ότι αυτές θα πιάσουν τόπο», αλλά και «δεν δίνει αναπτυξιακή διέξοδο στην οικονομία, δεν πολεμάει την ύφεση, δεν αντιμετωπίζει την ανεργία (που κάνει άλματα προς τα πάνω), δεν προστατεύει τους οικονομικά αδυνάτους».

Π. Παναγιωτόπουλος: O Προϋπολογισμός ζητάει μεγάλες θυσίες χωρίς να εξασφαλίζει οτι αυτές θα πιάσουν τόπο

Π. Παναγιωτόπουλος: O Προϋπολογισμός ζητάει μεγάλες θυσίες χωρίς να εξασφαλίζει οτι αυτές θα πιάσουν τόπο

Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις και του αναπληρωτή υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Προϋπολογισμός «εδράζεται σε αβάσιμες παραδοχές και περικλείει μη ρεαλιστικές προβλέψεις», «περιλαμβάνει πρόσθετα, εντός και εκτός ''Μνημονίου'', περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα. Σε περιβάλλον βαθύτερης και παρατεταμένης ύφεσης (4,2% το 2010 και 3% το 2011, υψηλότερα από τα εκτιμώμενα), χωρίς αναπτυξιακό προσανατολισμό. Με πρόσθετους φόρους και περαιτέρω περικοπές. Με νέες, ακόμη μεγαλύτερες και από εκείνες του 2010, θυσίες».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πως «για άλλη μια φορά, άλλα υποστηρίζει και άλλα πράττει». Όπως επεσήμανε, «αλλο, ηπιότερο, Προσχέδιο Προϋπολογισμού παρουσίασε πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, και άλλον, σκληρότερο, Προϋπολογισμό κατέθεσε σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, πρόκειται «για τον δεύτερο Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο οποίος, πολύ γρήγορα, όπως και ο πρώτος, θα αναθεωρηθεί επί το δυσμενέστερο. Όπως άλλωστε έγινε και με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, η ριζική αναθεώρηση του οποίου αποτελεί για την Κυβέρνηση ξεκάθαρη παραδοχή αποτυχίας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής».

Καταλήγοντας δε τόνισε ότι «αποτελεί άλλη μία ισχυρή ένδειξη της αναγκαιότητας αλλαγής του μίγματος οικονομικής πολιτικής. Αναγκαία αλλαγή για να πιάσουν τόπο οι μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες των Ελλήνων πολιτών».

ΚΚΕ: Προϋπολογισμός άγριας ληστείας

Για βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση κατηγόρησε το ΚΚΕ την κυβέρνηση με αφορμή τηn κατάθεση του προϋπολογισμού του 2011 στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ, διαμόρφωσε έναν κρατικό προϋπολογισμό άγριας ληστείας και βασανισμού όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, προς όφελος των μονοπωλίων, που πρέπει να συναντήσει εκτός από την οργή και την οργανωμένη αγωνιστική λαϊκή συμμαχία αντεπίθεσης και ανατροπής», ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Π. Μεντρέκας: Ο λαός μπορεί να αποτρέψει την οριστική καταδίκη του στη φτώχεια

Π. Μεντρέκας: Ο λαός μπορεί να αποτρέψει την οριστική καταδίκη του στη φτώχεια.

Υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνηση ψεύδεται όταν λέει ότι δεν θίγει τους μισθούς και τις συντάξεις, καθώς, όπως επεσήμανε, «με τις νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ για το σύνολο των προϊόντων ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στη ΔΕΗ και στα εισιτήρια, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα οδηγούνται στην απόγνωση».

Οι απολύσεις συμβασιούχων στο δημόσιο και η νέα μείωση μισθών, είναι σύμφωνα με το ΚΚΕ, μόνο η μία πλευρά της νέας επίθεσης στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων, που, όπως τόνισε, «συνοδεύεται με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού και τη γενίκευση της μερικής - ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας, με την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών και τη νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης».

Προειδοποίησε ακόμη ότι η κατάργηση δημόσιων οργανισμών, ο περιορισμός των πρώην ΔΕΚΟ και η πλήρης ιδιωτικοποίηση, θα έχουν αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος και να χειροτερεύσει η ποιότητα των όποιων παροχών.

Κάλεσε τέλος το λαό να αποτρέψει την καταδίκη του, απορρίπτοντας τα «εκβιαστικά τρομοκρατικά διλήμματα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τον ευρωμονόδρομο.

ΣΥΝ: Ολοκληρώνεται η προσπάθεια αποδόμησης της κοινωνίας

«Ολοκληρώνεται η προσπάθεια αποδόμησης της ελληνικής κοινωνίας που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με την τρόϊκα και τις δυνάμεις του κεφαλαίου», σχολιάζει σχετικά με τον Προϋπολογισμό ο ΣΥΝ.

«Τα νέα εισπρακτικά μέτρα ύψους 13,5 δις δίνουν την χαριστική βολή στην ελληνική οικονομία αφού θα την βυθίσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και θα δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής διάλυσης», συμπληρώνει.

Επιπλέον, ο Συνασπισμός υποστηρίζει πως «ο Προϋπολογισμός του 2011 είναι σχεδιασμένος με βάση τους πιο απροκάλυπτα ταξικούς όρους».

«Την ίδια στιγμή που τα υψηλοτέρα εισοδήματα παραμένουν στο απυρόβλητο, ένα πλήθος έμμεσων φόρων έρχεται να επιβαρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα», καταλήγει.

Δημοκρατική Αριστερά: Θα πληρώσουν και πάλι τα αδύναμα στρώματα

«Με το νέο προϋπολογισμό θα πληρώσουν και πάλι τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα», σχολίασε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, «οι ακροβασίες με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει το σχέδιο Προϋπολογισμού 2011, σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου, δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν την ουσία του. Πρόκειται για ένα δυσβάστακτο προϋπολογισμό, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, όπου και πάλι τα βάρη του, τα συνολικά μέτρα ύψους 14δις ευρώ, θα κληθούν να τα υποστούν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα».

Εκτίμησε ακόμη ότι «η συνεχής πυροδότηση του ΦΠΑ για τα είδη διατροφής και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, μαζί και η αύξηση των έμμεσων φόρων θα παροξύνουν την άνοδο του πληθωρισμού, θα συντελέσουν στην περαιτέρω αφαίμαξη των μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων και θα έχουν και άμεσες επιπτώσεις στο τζίρο των χειμαζόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

«Η κοινωνία έχει βιώσει τις υπέρογκες υστερήσεις στα φορολογικά έσοδα και αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη επιφύλαξη την κάλυψη της επιπρόσθετης δημοσιονομικής προσπάθειας των 5 δισ. στο πεδίο των δαπανών του δημοσίου. Συγκεκριμένα μέτρα και τομείς δεν αναφέρονται και είναι τόσο γενικού χαρακτήρα που οι πάντες δικαιούνται να έχουν τη βάσιμη υποψία πως οι συνήθεις αστοχίες, καθυστερήσεις και αδυναμίες σχεδιασμού και υλοποίησης μέτρων, τελικά θα αφορούν τις συνολικές αποδοχές των υπαλλήλων των φορέων ή και την ίδια την απασχόληση τους», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Γ. Παναγόπουλος: Οι συγκρούσεις και οι εντάσεις θα είναι μεγάλες και απρόβλεπτες

Γ. Παναγόπουλος: Οι συγκρούσεις και οι εντάσεις θα είναι μεγάλες και απρόβλεπτες

Καταλήγοντας η Δημοκρατική Αριστερά, υπογράμμισε ότι «η κοινωνία διεκδικεί και στον Προϋπολογισμό του 2011 την άρση των ανισοτήτων και των βαρών από τις πλάτες του κόσμου της μισθωτής εργασίας, την αναδιανομή, την αλληλεγγύη και τον επανακαθορισμό του προτύπου ανάπτυξης, μέσα από το σταθερό προσανατολισμό για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την ουσιαστική συμβολή του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων».

Οικολόγοι - Πράσινοι: Oμολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής

Σπ. Παπασπύρος: Προϋπολογισμός αύξησης των απολύσεων

Σπ. Παπασπύρος: Προϋπολογισμός αύξησης των απολύσεων

Για «ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής» έκανε λόγο σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων, Γιάννης Παρασκευόπουλος.

Επεσήμανε ακόμη ότι τους «τους τελευταίους 12 μήνες η κυβέρνηση επέβαλε όλα τα μέτρα που ήθελε. Μόνη σοβαρή παρέκκλιση από το πνεύμα του Μνημονίου ήταν μέχρι τώρα η περαίωση που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οι πολίτες, λοιπόν, που πληρώνουν ήδη πανάκριβο τίμημα, δικαιούνται εξηγήσεις τι πήγε στραβά και ποιοι ευθύνονται για τα 4 επιπλέον δισ. περικοπών και φόρων που καλούνται τώρα να επωμιστούν».

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ: Παναττική στάση εργασίας στις 25 Νοεμβρίου

Σε τρίωρη παναττική στάση εργασίας στις 25 Νοεμβρίου, 12.00 με 15.00, και σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την ιδία ημέρα στην πλατεία Κλαυθμώνος αποφάσισαν να προχωρήσουν τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, μετά από κοινή συνεδρίασή τους.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, διαφύλαξη του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και ενίσχυση του εισοδήματος ιδιαίτερα χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, με προτεραιότητα την επαναχορήγηση της 13ης και 14ης σύνταξης, καθώς και προστασία των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών.

«Συνεδριάσαμε η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ για να δούμε τις άμεσες αντιδράσεις μας ενόψει της παρουσίασης του Προϋπολογισμού 2011. Επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι με τον προϋπολογισμό επιχειρείται μια πρωτοφανείς λιτότητα που θα πλήξει όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς στο Δημόσιο τομέα, στον Ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Ως πρώτη αντίδραση, όπως είπε, αποφασίστηκε την Πέμπτη 25 Νοέμβρη να κηρυχθεί παναττική στάση 12.00 με 15.00 και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Δεν θα μείνουμε εκεί τα προβλήματα θα ενταθούν εντός 2011 και θέλουμε ως προμετωπίδα των διεκδικήσεων μας, να θέσουμε την προστασία της απασχόλησης. Γνωρίζεται τι γίνεται με τις διαρκείς απολύσεις και με την επισφάλεια στην εργασία. Την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης κατά προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους μας, να ενισχυθούν οι χαμηλόμισθοι και να υπερασπίσουμε τις ΣΣΕ που κατ’ επιταγή του απαράδεκτου μνημονίου επιχειρείτε η μεγάλη σφαγή και στον Ιδιωτικό τομέα της οικονομίας», τόνισε.

Επιφυλάξεις Κ. Μίχαλου

Επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι στόχοι που θέτει ο νέος προϋπολογισμός, που κατατέθηκε στη Βουλή, μπορεί να επιτευχθούν διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Ο νέος προϋπολογισμός περιέχει μέτρα και στόχους που δύσκολα θα επιτευχθούν», εκτίμησε ο κ. Μίχαλος ερωτηθείς σχετικά. Όπως επισήμανε, στο σκέλος των δαπανών οι περικοπές που προβλέπεται να υλοποιηθούν, προϋποθέτουν γενναίες αποφάσεις και συγκρούσεις με τον κομματισμό και τις συντεχνίες.

«Στο σκέλος των εσόδων», πρόσθεσε, «και πάλι δυστυχώς πρωτοστατούν οι αυξήσεις των έμμεσων και άμεσων φόρων. Με εξαίρεση τον τουρισμό και τα φάρμακα, γεγονός που επικροτούμε».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα