Πάνω από τα 82 δολ. το αργό

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 06:38

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη εν μέσω αισιοδοξίας ότι η ζήτηση των καυσίμων θα ανακάμψει τις ΗΠΑ αποτέλεσμα της βελτίωσης της οικονομικής προοπτικής τους και καθώς η Ιρλανδία βρέθηκε πιο κοντά στην αποδοχή της οικονομικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ενωσης.

Χθες τα συμβόλαια του καυσίμου σημείωσαν άνοδο 1,8%, περικόπτοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Σεπτέμβριο μετά τη δήλωση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας ότι η χώρα του θα επιδιώξει βοήθεια, ωθώντας έτσι υψηλότερα το ευρώ και τις τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής. Επίσης οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά καθώς εκθέσεις στις ΗΠΑ έδειξαν άνοδο των κύριων οικονομικών δεικτών για τέταρτο μήνα και η ανεργία αυξήθηκε λιγότερο των προβλέψεων για τέταρτο μήνα.

Το αργό για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 65 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 82,50 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), και διαπραγματεύθηκε στα 82,28 δολ. το βαρέλι στις 11:24 π.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 1,41 δολ. το βαρέλι φθάνοντας στα 81,85 δολ. το βαρέλι μετά την υποχώρησή του για τέσσερις ημέρες. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Ιανουαρίου αναρριχήθηκαν 44 σεντς φθάνοντας στα 82,86 δολ. το βαρέλι. Φέτος οι τιμές του αργού έχουν σημειώσει άνοδο 3,7%.

Το πετρέλαιο υποχώρησε 3,1% αυτήν την εβδομάδα εξ αιτίας της ανησυχίας για το χρέος της Ευρώπης και εν μέσω εικασιών ότι η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, θα αυξήσει τα επιτόκια.

Εκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας έδειξε στις 17 Νοεμβρίου ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν απροσδόκητα 7,29 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε φθάνοντας στα 357,6 εκατομμύρια. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Αύγουστο του 2009. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 2,8% φθάνοντας στα 7,86 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου αναρριχήθηκε 1,77 δολ., ποσοστό 2,1%, φθάνοντας χθες στα 85,05 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα