Αντιδράσεων συνέχεια για τον προϋπολογισμό

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 14:43
UPD:19:45

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις την επομένη της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή, με τα βέλη να στρέφονται κυρίως στα πρόσθετα μέτρα, που χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικά και στην έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις την επομένη της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή, με τα βέλη να στρέφονται κυρίως στα πρόσθετα μέτρα, που χαρακτηρίζονται αναποτελεσματικά και στην έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής.

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για εξόντωση του λαού, χρεώνοντάς της ψέματα και κάνοντας λόγο για νέες άγριες θυσίες από τους πολίτες. Την ίδια στιγμή, για προϋπολογισμό ύφεσης κάνουν λόγο οι παραγωγικοί φορείς.

ΝΔ: Επιβαρύνονται ύφεση, ανεργία, λουκέτα

«Η κυβέρνηση καταφεύγει στην "εύκολη" λύση της αύξησης της φορολογίας και της μείωσης των μισθών» σημειώνει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, υποστηρίζοντας πως «ύφεση, ανεργία, λουκέτα, κλίμα απαισιοδοξίας επιβαρύνονται με τον παρόντα προϋπολογισμό και κυρίως με το πνεύμα με το οποίο πολιτεύεται η κυβέρνηση». Χαρακτηρίζοντας αδιέξοδη την πολιτική της κυβέρνηση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά πως ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς και πως σύντομα θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα «σε ένα φαύλο κύκλο αναποτελεσματικών πολιτικών».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Καράογλου σημειώνει:

«Με βάση τα στοιχεία, που παρουσιάζει η κυβέρνηση, η ύφεση θα ξεπεράσει το 3% το 2011, ενώ φτάνει το 4,2% για το 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από 6 μήνες, μας καθησύχαζαν για ύφεση της τάξης του 0,3% το 2011. Και, μέσα σε λίγους μόνο μήνες, όχι μόνο δεκαπλασιάστηκε η πρόβλεψη, αλλά πολύ χειρότερα το πραγματικό αποτέλεσμα.

»Η ανεργία θα πλησιάσει το 15% του πληθυσμού, αντί αρχικής πρόβλεψης του 11%. Το εφιαλτικό σενάριο, που αρχικά είχε πει ο κ. Λοβέρδος για 1.000.000 ανέργους, σήμερα αποτελεί ορατή προοπτική. Αλλά ακόμα και αυτοί που δεν θα μείνουν άνεργοι θα έχουν μικρή ή μεγάλη μείωση των αποδοχών τους.

»Τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν 6%, παρά τις 3 αυξήσεις του ΦΠΑ και όλων των εμμέσων φόρων. Το Μνημόνιο προέβλεπε αυξήσεις στο 13,7%, ενώ τα πραγματικά έσοδα του Οκτωβρίου δείχνουν αύξηση μόνο 3,7% και μάλιστα με σημάδια κόπωσης.

»Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η μείωση θα φτάσει το 20% αντί της αρχικής πρόβλεψης για 4%.

»Ο πληθωρισμός, αντί για 1,9%, που προέβλεπε το Μνημόνιο, έφτασε στο 5,2% τον προηγούμενο μήνα και η κυβέρνηση ελπίζει να μειωθεί στο 2,2%, βασιζόμενη κυρίως στη μεγάλη ύφεση. Δεν μπορεί, όμως, να μειωθεί με άλλον τρόπο ο πληθωρισμός, αφού οι συνεχείς αυξήσεις σε φόρους και τιμολόγια τον οδηγούν μόνο αυξητικά.

»Πέραν αυτού, προβλέπονται έσοδα που δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στο οικονομικό τους σκέλος, αλλά και στο αν θα υλοποιηθούν, όπως 190 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, 300 εκατ. ευρώ από την επιτάχυνση των φορολογικών δικών, 400 εκατ. ευρώ από την είσπραξη προστίμων.

»Μελανό σημείο του νέου προϋπολογισμού είναι και η πρόβλεψη για περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων. Σε μια χώρα που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα το να περικόπτεις γενικώς και αορίστως τα οικογενειακά επιδόματα είναι καταστροφικό.

»Στα επιμέρους στοιχεία προβλέπεται η αύξηση των φορολογικών εσόδων από την τρίτη κατά σειρά αύξηση του ΦΠΑ, μέσα σε ένα μόλις χρόνο, από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που θα πλήξει κυρίως τα ασθενέστερα νοικοκυριά, από την έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, από τα τεκμήρια κατανάλωσης και από τη μείωση των μισθών σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ. Σε όλα αυτά, προσμετρώνται και οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις από τα μέτρα που έχουν ληφθεί εφέτος.

»Η αγορά στενάζει από την υψηλή φορολογία. Οι επιχειρηματίες όλων των κλάδων βιώνουν πρόβλημα επιβίωσης τη στιγμή που η έμμεση φορολογία σε αυτές αγγίζει ακόμα και το 58%, όπως υποστηρίζουν.

»Οι πολυδιαφημιζόμενες περικοπές εξόδων σε φάρμακα και ιατρικές δαπάνες υποκρύπτουν, πέρα από την αδιαμφισβήτητη ανάγκη συμμαζέματος και εξορθολογισμού του χώρου αυτού, και περικοπές σε δαπάνες αναγκαίες για την κάλυψη εξόδων εξετάσεων, φαρμάκων και νοσηλείας ασθενών.

»Φυσικά, η προεκλογική δέσμευση για το 5% στην Παιδεία, για ακόμα μία χρονιά, παραμένει μια ακόμα ανεκπλήρωτη υπόσχεση.

»Ακόμη, υπενθυμίζουμε σε όλους ότι, εδώ και μήνες, φωνάζαμε ότι η καθιέρωση του “πόθεν έσχες” στην αγορά ακινήτων θα είναι καταστροφική για την αγορά. Σήμερα, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, η κυβέρνηση έρχεται να μας δικαιώσει και να αναστείλει αυτή την απόφαση.

»Επιπλέον, για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του 2011, υπολογίζονται έσοδα από τις άδειες τυχερών παιχνιδιών, θέμα που αναδείξαμε με σχετική επίκαιρη επερώτησή μας πριν από 10 μήνες και για το οποίο επίσης η κυβέρνηση έχει επιδείξει μεγάλη καθυστέρηση.

»Από την άλλη, πουθενά δεν βλέπουμε ένα σχέδιο αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας του Δημοσίου».

«Το αντιμνημονιακό ψέμα της ΝΔ έχει κοντά και προεκλογικά ποδάρια. Η ΝΔ δίνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συμφωνώντας και στηρίζοντας όλα τα μέτρα του προϋπολογισμού, με τις φοροαπαλλαγές και τα κίνητρα στους μεγάλους επιχειρηματίες, τις απολύσεις των συμβασιούχων και της παράδοσης ό,τι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία και το δημόσιο τομέα», υποστηρίζει το ΚΚΕ.

ΚΚΕ: Τσακίζουν μισθούς και συντάξεις

«Όσο αισχρό είναι το ψέμα της κυβέρνησης ότι δεν θίγει τους μισθούς και τις συντάξεις ενώ τους τσακίζει, άλλο τόσο ψέμα είναι ότι οι νέες άγριες θυσίες που επιβάλλουν θα αποδώσουν για το λαό», σχολιάζει το ΚΚΕ.

«Τα μέτρα συμφέρουν μόνο τους επιχειρηματικούς ομίλους που θησαύριζαν και συνεχίζουν να θησαυρίζουν. Ο λαός σπρώχνεται στη μαζική ανεργία και φτώχεια», συμπληρώνει.

Αναθεώρηση του προϋπολογισμού «βλέπει» ο Γ. Καρατζαφέρης

Εξάλλου, επιφυλάξεις σχετικά με τις δυνατότητες υλοποίησης του προϋπολογισμού διατύπωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό Alter.

«Ο προϋπολογισμός αυτός είναι πολύ σφικτός. Χρειαζόμαστε μία ανάσα, μια αναπνοή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, εκτιμώντας μάλιστα ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει αναθεώρησή του. Όπως υποστήριξε, ακόμη δεν έχει πειστεί ότι η κυβέρνηση έχει τη μέθοδο και τον τρόπο για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

«Δεν ακούω πουθενά τη λέξη ανάπτυξη. Αυτή είναι η μαγική λέξη, το φάρμακο για την θεραπεία της ασθένειας μας. Επομένως, πρέπει να βρεθούν λύσεις. Και αυτό το πράγμα δεν τραβάει», επισήμανε ο κ. Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι ευχή όλων είναι να πάει καλά ο προϋπολογισμός, αν και δε βλέπει, όπως είπε, από πού θα αντλήσουμε κεφάλαια. «Η συνεχής φορολογία είναι αδιέξοδο. Δεν αυξάνει τα έσοδα, αλλά αντιθέτως, κλείνει τα μαγαζιά», συμπλήρωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Οικονομικοκοινωνική εξόντωση του λαού

«Η κυβέρνηση έστησε πάνω από τον τόπο και το λαό μια λαιμητόμο», τονίζει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και συμπληρώνει πως «οι στόχοι αυτού του προϋπολογισμού δεν μπορούν να υλοποιηθούν παρά μόνο με έναν τρόπο: την οικονομικοκοινωνική εξόντωση του ελληνικού λαού».

«Το δίλημμα αυτές τις στιγμές είναι ένα: ή αυτός ο προϋπολογισμός θα ανατραπεί και θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων ή θα ρημάξει ότι έχει απομείνει όρθιο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία», κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

ΕΒΕΑ: 12 μέτρα κατά της υφέσης

Για μη εφαρμόσιμα και αναποτελεσματικά μέτρα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος. Όπως ανέφερε, εκτίμηση του Επιμελητηρίου, είναι ότι ο νέος προϋπολογισμός θα βαθύνει την ύφεση στην αγορά και θα προκαλέσει νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ και σημαντική αύξηση της ανεργίας. Επιπλέον, είναι αμφίβολο αν θα επιτύχει την προβλεπόμενη αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών, χωρίς να υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις ή ακόμα χειρότερα παράπλευρα θύματα.

Όπως σημειώνεται, 12 εφαρμόσιμα μέτρα παραμένουν στα συρτάρια αναξιοποίητα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία μας στην έξοδο από την κρίση. Πρόκειται για:

1. Την πλήρη ιδιωτικοποίηση των κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων, χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους.

2. Την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

3. Την απελευθέρωση των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων.

4. Την αναγνώριση των ξένων πανεπιστημίων και την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

5. Την ενεργοποίηση του νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

6. Την απλοποίηση της αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων και την ενεργοποίηση του ΓΕΜΗ.

7. Την ανακοίνωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού και το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου

8. Την ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

9. Την αναπροσαρμογή όλων των δράσεων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.

10. Την επιτάχυνση της απορρόφησης πόρων από το ΕΣΠΑ και τη στήριξη των ΜμΕ μέσω του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

11. Την τροποποίηση της εργατικής νομοθεσίας για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, αλλά και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

12. Την πάταξη της γραφειοκρατίας και την εξυγίανση και όχι την απορρύθμιση και τον αφανισμό του στενού δημόσιου τομέα.

ΒΕΑ: Προϋπολογισμός ύφεσης

Ως «προϋπολογισμό του μνημονίου και της ύφεσης που διαπνέεται κυρίαρχα από την αρχή της δημοσιονομικής προσαρμογής και φέρει όλο το βάρος της απορρόφησης της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 και της ακριβής εξυπηρέτησης του χρέους», χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2011 το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών ΒΕΑ .

Σημειώνει ακόμη ότι προϋπολογισμός αυτός κάτω από την αυστηρή επιτήρηση για την υλοποίησή του με την γραφειοκρατική και αρτηριοσκληρωτική λειτουργία του κράτους, δημιουργεί ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο των βιοτεχνών για το μερίδιο βάρους που έχει να αναλάβει.

Το ΒΕΑ τονίζει χαρακτηριστικά ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργεί σοβαρές συνέπειες για το μέλλον των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, εφόσον συντηρείται μία ελλειμματική αναπτυξιακή διαδικασία και δεν δημιουργούνται πλαίσια ευελιξίας και άμεσης προσαρμογής στις εξελίξεις με γνώμονα την δημιουργία καλύτερων προοπτικών.

ΑΔΕΔΥ: Δραματοποίηση της λιτότητας

Την εκτίμηση ότι ο προϋπολογισμός «δραματοποιεί τα φαινόμενα της ακραίας λιτότητας και της ύφεσης, οδηγώντας σε πρωτόγνωρες κοινωνικές ανισότητες και σε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας» εκφράζει η ΑΔΕΔΥ.

Όπως αναφέρει, ο νέος προϋπολογισμός «αποτελεί επιτάχυνση της μονεταριστικής πολιτικής που επιβλήθηκε από το μνημόνιο».

«Οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, η νέα περιστολή κοινωνικών δαπανών, η δεδηλωμένη αδυναμία σύλληψης της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, η διατήρηση στο απυρόβλητο των φαινομένων και των υποκειμένων που οδήγησαν στην περιδίνηση μιας ακραίας οικονομικής κρίσης και την εξάπλωσή της στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία, αποτελούν τη συνθήκη εξόντωσης οποιασδήποτε απόπειρας αναπτυξιακής πολιτικής και ταυτόχρονης καταδίκης της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας σε απόγνωση», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΚΕΕΕ: Αναδιάρθρωση του μνημονίου άμεσα

Την εκτίμηση ότι η χώρα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του Μνημονίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, διότι δεν θα επιτυγχάνεται κανένας στόχος του προϋπολογισμού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γ. Κασιμάτης μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Ενωσης με κλιμάκιο της τρόικα http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1899739 .

Γ. Κασιμάτης: To κράτος έχει πρόβλημα ταμειακό

Γ. Κασιμάτης: To κράτος έχει πρόβλημα ταμειακό

Σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ, ανέφερε ότι «πέρυσι δηλώναμε ότι θα αναγκαστούμε να φάμε τις σάρκες μας με τις αυξήσεις ΦΠΑ που επιβάλλει η Κυβέρνηση. Φέτος δεν έχουν μείνει ούτε σάρκες».

ΓΣΕΒΕΕ: Τραγικό λάθος η αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13%

Γκρίζο οικονομικό περιβάλλον για την πραγματική οικονομία (επιχειρήσεις και καταναλωτές), την αγορά και τις θέσεις εργασίας προδιαγράφει, σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2011.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «είναι τραγικό λάθος η αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13% που αφορά κυρίως ανελαστικές δαπάνες για τα νοικοκυριά (π.χ. τρόφιμα, ηλεκτρισμός, ύδρευση, μεταφορές κλπ) και πλήττει ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα».

Προβλέπει επίσης ότι ο στόχος της είσπραξης 800 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ δεν πρόκειται να επιτευχθεί και επισημαίνει ότι οι αυξήσεις θα σημάνουν άνοδο του πληθωρισμού, μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας.

Λάθος αποτελεί επίσης, σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ, και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Μοναδικά θετικά στοιχεία, όπως σημειώνει, είναι η μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (διαμονή) και η αύξηση της επιχορήγησης στον ΟΑΕΕ κατά 200 εκατ. € (από 600 εκατ. € που προϋπολογίζονταν το 2010).

Η Συνομοσπονδία υποστηρίζει τέλος ότι «ο προϋπολογισμός του 2011, δυστυχώς, δεν προδιαγράφει συνθήκες που να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν έστω και ελάχιστα δείγματα ανάπτυξης, ακόμα και το 2012», ενώ, εκτός όλων των άλλων, όπως αναφέρει, «αποθαρρύνει και απομακρύνει, τουλάχιστον για την επόμενη διετία, ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, λόγω του αβέβαιου οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, το οποίο προκρίνει».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα