Νέα πτώση στο Τόκιο

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2002 10:22
UPD:10:26

ΑΠΩΛΕΙΕΣ για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο, κάτι που είχε να συμβεί σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

O δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 35,21 μονάδες ή 0,40% και διαμορφώθηκε στις 8.828,05 μονάδες έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 8.798,56 και τις 8.942,21 μονάδες. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 854,9 μονάδες μειωμένος κατά 0,67%.

Η νέα πτώση αποδόθηκε στα αποθαρρυντικά νέα από το χώρο της ιαπωνικής οικονομίας, καθώς και στην αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 4,1% σε μηνιαία βάση έναντι μείωσης 3,5% που ανέμεναν οι αναλυτές σε έρευνα που διενήργησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

«Η καθυστέρηση της οικονομικής ανάκαμψης προκαλεί έντονο προβληματισμό στην αγορά», δήλωσε ιάπωνας διαχειριστής κεφαλαίων της Japan Investment Trust Management Co.

Επιπλέον, πολλοί επενδυτές απέφυγαν να τοποθετηθούν, προτού ξεκαθαρίσει η διάδοχη κατάσταση στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Η αναδιάρθρωση του οικονομικού επιτελείου από τον πρόεδρο Μπους ήταν η αφορμή να διατυπωθεί πληθώρα εικασιών στους κύκλους των αγορών συναλλάγματος σχετικά με τη μοίρα που μπορεί να έχει τώρα η «πολιτική του ισχυρού δολαρίου» http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/12/09/266097.htm .

«Υπάρχει εύλογη ανησυχία για τις ανακατατάξεις στο αμερικανικό οικονομικό επιτελείο και για τις επιπτώσεις που θα έχουν στο γιεν», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στέλεχος της ιαπωνικής χρηματιστηριακής εταιρείας Sakura Friend Securities.

Η αβεβαιότητα αυτή άσκησε πιέσεις στις μετοχές εταιρειών που βασίζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά, καθώς η πορεία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ισοτιμία του γιεν έναντι του δολαρίου.

Οι μετοχές των εταιρειών Fuji Photo και Toyota Motor υποχώρησαν κατά 3,22% και 1,26% αντιστοίχως.

Ωστόσο, κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω προσδοκιών ότι η ανασυγκρότηση του οικονομικού επιτελείου των ΗΠΑ θα έχει θετικές επιπτώσεις στην πορεία της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου.

Πιέσεις δέχθηκε και σήμερα ο κλάδος των τραπεζών, ενώ επιλεκτικές τοποθετήσεις παρατηρήθηκαν στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας με τη μετοχή της Toshiba να κλείνει με άνοδο της τάξεως του 1,33%.

Ο πρόεδρος της εταιρείας, Ταϊτσο Νισιμούρο, προέβη χθες στην εκτίμηση ότι η ζήτηση για ημιαγωγούς στις διεθνείς αγορές θα ενισχυθεί την επόμενη χρονιά. Ο πρόεδρος της Toshiba διέψευσε παράλληλα τις φήμες, σύμφωνα με τις οποίες η ιαπωνική εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τον κλάδο επεξεργαστών. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να διαθέσουμε προς πώληση το συγκεκριμένο τμήμα, διότι εντάσσεται στις κύριες δραστηριότητες της εταιρείας», κατέληξε ο κ. Νισιμούρο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα