ΓΣΕΒΕΕ: Τραγικό λάθος η αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13%

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010 19:42

Γκρίζο οικονομικό περιβάλλον για την πραγματική οικονομία (επιχειρήσεις και καταναλωτές), την αγορά και τις θέσεις εργασίας προδιαγράφει, σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2011.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «είναι τραγικό λάθος η αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13% που αφορά κυρίως ανελαστικές δαπάνες για τα νοικοκυριά (π.χ. τρόφιμα, ηλεκτρισμός, ύδρευση, μεταφορές κλπ) και πλήττει ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα».

Προβλέπει επίσης ότι ο στόχος της είσπραξης 800 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ δεν πρόκειται να επιτευχθεί και επισημαίνει ότι οι αυξήσεις θα σημάνουν άνοδο του πληθωρισμού, μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων και απώλεια θέσεων εργασίας.

Λάθος αποτελεί επίσης, σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ, και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Μοναδικά θετικά στοιχεία, όπως σημειώνει, είναι η μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (διαμονή) και η αύξηση της επιχορήγησης στον ΟΑΕΕ κατά 200 εκατ. € (από 600 εκατ. € που προϋπολογίζονταν το 2010).

Η Συνομοσπονδία υποστηρίζει τέλος ότι «ο προϋπολογισμός του 2011, δυστυχώς, δεν προδιαγράφει συνθήκες που να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν έστω και ελάχιστα δείγματα ανάπτυξης, ακόμα και το 2012», ενώ, εκτός όλων των άλλων, όπως αναφέρει, «αποθαρρύνει και απομακρύνει, τουλάχιστον για την επόμενη διετία, ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών από μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, λόγω του αβέβαιου οικονομικού και κοινωνικού κλίματος, το οποίο προκρίνει».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα