Στο 3,6% ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2002 13:32
UPD:13:35

Μείωση στο 3,6% παρουσίασε ο πληθωρισμός το Νοέμβριο απο 3,7% τον Οκτώβριο, όπως προκύπτει απο τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σε μέσα επίπεδα το δωδεκάμηνο Νοέμβριος 2001-2002 ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 3,6% σε σχέση με το αντίστοιχο 12μηνο πέρυσι.

Η μικρή μείωση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο οφείλεται σε ανατιμήσεις σε είδη διατροφής και κυρίως στο αρνί, το κατσίκι και τα νωπά λαχανικά. Τα είδη αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ παρουσίασαν αύξηση κατά 0,7%. Μείωση κατά 0,6% παρουσίασαν οι υπηρεσίες στέγασης, κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Επίσης, κατά 0,6% μειώθηκαν και οι τιμές στις υπηρεσίες μεταφορών, λόγω της πτώσης της τιμής της βενζίνης.

Αναλυτικότερα, απο τα στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών το Νοέμβριο παρουσίασαν τα εισιτήρια των πλοίων (7,3%), οι νωπές πατάτες (5,5%), τα νωπά λαχανικά (4,7%), το αρνί και το κατσίκι (3,5%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών παρουσιάστηκαν στα εξής είδη: στο πετρέλαιο θέρμανσης (5,7%), στη βενζίνη (4,4%) και στο ελαιόλαδο (1,4%).

* Αμετάβλητος στο 3,9% παρέμεινε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή το Νοέμβριο, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΣΥΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα