Alpha Bank: Προβληματική και άδικη η απόφαση για την περαίωση

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 10:11

Εξαρχής προβληματική και κοινωνικά άδικη ήταν η απόφαση για την περαίωση καθώς εμπεριέχει τον κίνδυνο οριστικής απαλλαγής από τις φορολογικές υποχρεώσεις, ακόμη και από τον ΦΠΑ τον οποίο έχουν προεισπράξει, για φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα και περιουσία.

Εξαρχής προβληματική και κοινωνικά άδικη ήταν η απόφαση για την περαίωση καθώς εμπεριέχει τον κίνδυνο οριστικής απαλλαγής από τις φορολογικές υποχρεώσεις, ακόμη και από τον ΦΠΑ τον οποίο έχουν προεισπράξει, για φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα και περιουσία.

Αυτή είναι η εκτίμηση των οικονομολόγων της Alpha Bank, οι οποίοι μάλιστα τονίζουν ότι το γεγονός, ότι τα σημειώματα περαίωσης εστάλησαν σωρηδόν και σε φορολογουμένους για τους οποίους δεν έχει διαπιστωθεί καμιά φορολογική παράβαση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περαιτέρω επιδείνωση της λειτουργίας του φορολογικού συστήματος της χώρας μας και, οπωσδήποτε, σε νέα άνοδο, αντί για την αναγκαία μείωση, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Οπως αναφέρει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας, δεν έχει αρθεί στο ύψος των εκτάκτων αναγκών που αντιμετωπίζει η χώρα η λειτουργία των εφοριών και των τελωνείων και δεν υπάρχουν ως σήμερα ενδείξεις διεύρυνσης της φορολογικής βάσης ή μείωσης της υπέρμετρα υψηλής φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Η αύξηση των εσόδων οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αυξημένη φορολογική επιβάρυνση εκείνων που ήδη πλήρωναν τον κύριο όγκο των φόρων.

Με την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009, η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει εντός του 2010 700 εκατ. ευρώ ώστε η αύξηση των εισπράξεων από τους άμεσους φόρους να ανέλθει τελικά στο 12,9% το 2010.

Ωστόσο, η αποστολή σημειωμάτων περαίωσης σε τεράστιο αριθμό, ακόμη και μισθωτών, φορολογουμένων, χωρίς καν να έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι φορολογικών υποχρεώσεων, δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, σημειώνουν οι οικονομολόγοι.

Η ενασχόληση των φορολογικών υπαλλήλων με τις εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις χωρίς ουσιαστική φορολογική υποχρέωση εξασφαλίζει ουσιαστικά την πλήρη αδυναμία τους να ασχοληθούν με τις επίσης χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που συνεπάγονται πραγματικά μεγάλη φοροδιαφυγή και τις οποίες διαπιστώνει καθημερινά η κυβέρνηση.

Παρά το ότι οι συνεπείς φορολογούμενοι είδαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις από τον φόρο εισοδήματος να αυξάνονται το 2010, οι εισπράξεις από τον φόρο αυτό ήταν σημαντικά μειωμένες στο εννεάμηνο κατά 11,5%.

Οπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, για το 2010 εκτιμάται ότι η πτώση των εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος θα περιορισθεί τελικά στο -8,5%, με την πτώση των εισπράξεων από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων να ανέρχεται στο -12,5% και την πτώση των εισπράξεων από τον φόρο ειδικών κατηγοριών στο -16,6%. Η πτώση των εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων εκτιμάται τώρα στο -5,6%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα