Χωρίς σοβαρές αλλαγές το πρόγραμμα λιτότητας της Ιρλανδίας

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 11:08
UPD:12:21

Ο Ιρλανδός υπουργός Μπράιαν Λένιχαν, υποστήριξε ότι το δάνειο ύψους 80-90 δισ. ευρώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Ε.Ε., θα επιτρέψει στο Δουβλίνο να επιστρέψει γρήγορα στην αγορά ομολόγων, απαντώντας έτσι στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η Ιρλανδία θα μείνει αποκλεισμένη από τις αγορές για περίπου τρία χρόνια.

Ευρωπαϊκή Ενωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι απίθανο να ζητήσουν σοβαρές αλλαγές στο τετραετές πρόγραμμα λιτότητας της Ιρλανδίας, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπράιαν Λένιχαν.

Σε δηλώσεις του εξάλλου στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Ιρλανδός υπουργός υποστήριξε ότι το δάνειο (μέσω του μηχανισμού στήριξης), ύψους 80-90 δισ. ευρώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Ε.Ε., θα επιτρέψει στο Δουβλίνο να επιστρέψει γρήγορα στην αγορά ομολόγων, απαντώντας έτσι στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η Ιρλανδία θα μείνει αποκλεισμένη από τις αγορές για περίπου τρία χρόνια.

«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είδαν το γενικό σχέδιο του προγράμματος και (στο ΔΝΤ) είναι γενικά ικανοποιημένοι από αυτό, όπως και οι ευρωπαϊκές αρχές», δήλωσε ο κ. Λένιχαν.

Το ύψους 15 δισ. ευρώ πρόγραμμα του Δουβλίνου για τον περιορισμό του ελλείμματος, αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής του προϋπολογισμού του 2011 που προβλέπει τις περισσότερες περικοπές.

Εκφράζοντας τη σχετική ικανοποίησή του για τις συνομιλίες μέχρι σήμερα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ο προϋπολισμός που θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο στις 7 Δεκεμβρίου, «θα είναι ο δικός μας προϋπολογισμός και κανενός άλλου» (δηλ. δεν θα υπάρξουν αλλαγές από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.). «Δεν υπήρξαν αιτήματα για οιεσδήποτε αλλαγές», επανέλαβε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα