Παρέμβαση ευρωβουλευτών για το μέλλον της μεσογειακής γεωργίας

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 17:49

Κείμενο θέσεων αναφορικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της ΚΑΠ και με ιδιαίτερη έμφαση στις προτεραιότητες των μεσογειακών κρατών μελών, απέστειλε στον Επίτροπο Γεωργίας οκταμελής ομάδα ευρωβουλευτών.

Το κείμενο, που υπογράφουν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ. καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, καθώς και συνάδελφοί του από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, περιλαμβάνει τις κατευθυντήριες γραμμές των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό νότο.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Παπαστάμκος.

Στην παρέμβασή τους, οι ευρωβουλευτές τονίζουν μεταξύ άλλων, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μίας ισχυρής ΚΑΠ, επαρκώς χρηματοδοτούμενης, προκειμένου να διασφαλισθεί η επισιτιστική επάρκεια, καθώς και η παροχή άλλων δημοσίων αγαθών στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ.

Η διασφάλιση δίκαιου εισοδήματος για τους γεωργούς και προσιτών τιμών για τους καταναλωτές, τονίζουν ακόμη πρέπει να διατηρηθούν ως κύριοι στόχοι της ΚΑΠ, ενώ, όπως επισημαίνουν οι πόροι της καλούνται να αναπροσαρμοσθούν στις νέες ανάγκες, περιλαμβανομένων εκείνων που έχουν προκύψει από την διεύρυνση της ΕΕ.

Εκφράζουν ακόμη την εκτίμηση ότι η χρηματοδότηση του πρώτου πυλώνα οφείλει να βαρύνει αποκλειστικά τον προϋπολογισμό της ΕΕ, διατηρουμένης της αρχιτεκτονικής των δύο χωριστών πυλώνων, ενώ οι άμεσες ενισχύσεις θα πρέπει να αντισταθμίζουν τις οικονομικές ανισορροπίες που δημιουργεί η συμμόρφωση με τις άκρως απαιτητικές προδιαγραφές ασφάλειας των τροφίμων, προστασίας του περιβάλλοντος και ευζωίας των ζώων.

Παράλληλα, η κατανομή των άμεσων ενισχύσεων οφείλει, σύμφωνα με τους οκτώ ευρωβουλευτές, να γίνει επί τη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, ενώ αναγκαίος κρίνεται ο καθορισμός επαρκούς μεταβατικής περιόδου προς το νέο σύστημα πληρωμών, καθώς και η πρόβλεψη ειδικών μέτρων για τους τομείς εκείνους που αναμένεται να θιγούν από τη μετάβαση στο νέο σύστημα.

Όσον αφορά στα μεσογειακά κράτη μέλη και στους μεσογειακούς τομείς, στο κείμενο θέσεων υπογραμμίζεται ότι ο ευρωπαϊκός Νότος είναι περισσότερο ευάλωτος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η ξηρασία, οι πυρκαγιές και η έλλειψη υδατίνων πόρων.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τη διατήρηση των ειδικών εργαλείων διαχείρισης για τα μεσογειακά προϊόντα και εισηγούνται την περαιτέρω βελτίωση των εν λόγω μέσων, στους τομείς ιδίως των οπωροκηπευτικών, του οίνου και του ελαιολάδου. Υποστηρίζεται επίσης η ανάγκη ειδικής μεταχείρισης για τους τομείς του βάμβακος και της καπνοκαλλιέργειας, δεδομένης της δυσχερούς αντικατάστασής τους από εναλλακτικές καλλιέργειες.

Ταυτόχρονα, η ομάδα των οκτώ ευρωβουλευτών, σε κοινό ανακοινωθέν, χαιρετίζει τη δέσμευση του αρμόδιου Επιτρόπου για μία ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013, ζητώντας του να υποστηρίξει σθεναρά, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τις προσεχείς δημοσιονομικές προοπτικές, τα συμφέροντα των Ευρωπαίων γεωργών.

Οι πόροι που θα κατευθυνθούν στον γεωργικό τομέα, τονίζουν, θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των στόχων και των απαιτήσεων της ΕΕ στους τομείς της επισιτιστικής επάρκειας, της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων και της προστασίας του περιβάλλοντος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα