Φ. Σαχινίδης: «Κλειδί» για την ανάκαμψη επενδύσεις-εξαγωγές

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 20:17
UPD:20:24

Μόνο με προσέλκυση επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών μπορεί να προσβλέπει η ελληνική οικονομία σε ανάκαμψη, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παντελή Οικονόμου για την ανάγκη αύξησης του ιδιωτικού χρέους της χώρας για την αναθέρμανση της αγοράς.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι είναι δεδομένη η ασφυξία στην αγορά και κυρίως η πιστωτική ασφυξία και διερωτήθηκε αν ισχύει σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης ο τρόπος υπολογισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, κρίνοντας ότι «εμείς το έχουμε παρακάνει με την πειθαρχία μας ενώ αλλού γίνονται σημεία και τέρατα».

Αφού επανέλαβε την πορεία που ακολούθησε το έλλειμμα από το 2006 για να φτάσει να ξεπεράσει το 15% στα τέλη του 2009, ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι τα στατιστικά μας στοιχεία είναι πλέον αξιόπιστα, ενώ ακριβώς η ίδια μεθοδολογία ακολουθείται και σε άλλες χώρες με προβλήματα.

Ο κ. Οικονόμου ανταπάντησε ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής θα πρέπει η χώρα μας να δώσει μάχη κι αν χρειαστεί «να απειλήσει προκειμένου να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες δημοσιονομικών υπολογισμών παντού».

Επιπλέον, επέμεινε στην ανάγκη επέκτασης της επιχειρηματικής πίστης σε επενδυτική και όχι καταναλωτική λογική και πρότεινε από πλευράς Ελλάδος μια επιθετική κίνηση αναβάθμισης των ελληνικών ομολόγων.

Ανταπαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι είναι απολύτως σωστή η ανάγκη για ρευστότητα και προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα στήριξης των τραπεζών που υπέγραψαν σύμφωνο ρευστότητας.

Τέλος, ο κ. Σαχινίδης επεσήμανε ότι όσο επιβλαβές είναι το μεγάλο δημόσιο χρέος, εξίσου μπορεί να είναι και το ιδιωτικό, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν της Ιρλανδίας, όπου το μεν δημόσιο χρέος είναι στο 60%, ενώ το ιδιωτικό στο 200%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα