Ν. Χριστοδουλάκης: Θα συνεχιστεί το 2003 η ταχεία ανάπτυξη

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2002 18:56

Η Ελλάδα το 2003 προβλέπεται να είναι μαζί με την Ιρλανδία οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα είναι διπλάσιος από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης ανοίγοντας το μεσημέρι τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο υπουργός, παραμένει σταθερή στη θέση της για μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο όσον αφορά το 2003, προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος.

Ο υπουργός εξήγησε ότι η μείωση του δημόσιου χρέους θα προέλθει από:

- Την εντατικοποίηση των αποκρατικοποιήσεων από την οποία, όπως ανέφερε, αναμένονται έσοδα που θα πλησιάζουν το 2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

- Τη μείωση των πληρωμών εγγυήσεων για δάνεια τα οποία λαμβάνουν οι δημόσιες επιχειρήσεις.

- Τον περιορισμό των εξοπλιστικών δαπανών του κράτους και κατά συνέπεια των δανείων που συνάπτονται για το λόγο αυτό.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι το 2003 ο ρυθμός αύξησης των συνολικών επενδύσεων στην Ελλάδα αναμένεται να επιταχυνθεί κατά 8% σε σχέση με το 2002.

Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η ελληνική οικονομία σήμερα έχει αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα την ανάδειξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την προσέλκυση επενδύσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα