Ρόμπεϊ: Επαρκές το δίχτυ ασφαλείας για την Ιρλανδία

ΔΝΤ: Οι συνομιλίες προχωρούν γρήγορα
Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010 16:41
UPD:20:09

Επαρκές χαρακτήρισε το σχέδιο βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ιρλανδία ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση στην Πορτογαλία είναι υγιής, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες.

Επαρκές χαρακτήρισε το σχέδιο βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ιρλανδία ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση στην Πορτογαλία είναι υγιής, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες.

«Το δίχτυ ασφαλείας είναι επαρκές για την Ιρλανδία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη.

«Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις για τους ακριβείς αριθμούς, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πρόβλημα για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Πορτογαλία, για την οποία οι αγορές εκφράζουν ανησυχίες, υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι υγιής και δεν χρειάζεται βοήθεια».

Σημείωσε μάλιστα ότι τα επιτόκια του πορτογαλικού χρέους είναι πολύ χαμηλά και ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας, το οποίο ανερχόταν σε 9,3% του ΑΕΠ το 2009, αναμένεται να μειωθεί στο 7,3% φέτος και στο 4,6% το 2011.

«Αυτό πρέπει να διαλύσει τις αμφιβολίες για τη σταθερότητα του χρέους» της Πορτογαλίας, επεσήμανε, ζητώντας την αξιολόγηση των στοιχείων με αντικειμενικό και λογικό τρόπο.

Ξεκαθάρισε τέλος ότι η κατάσταση στην Πορτογαλία είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν της Ιρλανδίας.

Μέρκελ: Το ίδιο ανησυχητική με την ελληνική η ιρλανδική κρίση

Η ιρλανδική κρίση διαφέρει από εκείνη της Ελλάδας, ωστόσο είναι το ίδιο ανησυχητική, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας πως το ευρώ βρίσκεται σε μια «εξαιρετικά σοβαρή» κατάσταση.

Ανέφερε επίσης ότι ο καλύτερος Ευρωπαίος δεν είναι πάντα αυτός που προσφέρει πρώτος τη βοήθειά του. Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει δεχθεί έντονη κριτική σχετικά με τη στάση που έχει κρατήσει κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

ΔΝΤ: Οι συνομιλίες με το Δουβλίνο προχωρούν γρήγορα

Την ίδια ώρα, το υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζον Λίπσκι τόνισε πως οι συνομιλίες του ΔΝΤ με το Δουβλίνο προχωρούν γρήγορα. Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις διαπραγματεύσεις η αυξανόμενη πολιτική αστάθεια στην Ιρλανδία, επισήμανε η λήψη των απαραίτητων πολιτικών αποφάσεων είναι ζήτημα που αφορά την ιρλανδική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απευθύνει έκκληση στην Ιρλανδία να υιοθετήσει εγκαίρως ένα πρόγραμμα λιτότητας, προκειμένου να λάβει τη βοήθεια τόσο της ίδιας όσο και του ΔΝΤ, εν μέσω αιτημάτων στο εσωτερικό της χώρας για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Τη Δευτέρα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός αντιστάθηκε στις πιέσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες άμεσα, ανακοινώνοντας πως θα προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, στις αρχές του 2011. Σήμερα διευκρίνισε πως τα νομοσχέδια για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 θα είναι έτοιμα μέχρι το Φεβρουάριο, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές τον Ιανουάριο, όπως έχουν ζητήσει οι εταίροι του στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, σήμερα δέχθηκε νέες πιέσεις από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Fine Gael, το οποίο ζήτησε την επιτάχυνσης της παρουσίασης του προϋπολογισμού την επόμενη εβδομάδα και όχι στις 7 Δεκεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, κάτι που επίσης αρνήθηκε.

Επιπλέον, το επίσης αντιπολιτευόμενο κόμμα Σιν Φέιν κατέθεσε πρόταση μομφής σε βάρος του.

Στην Ολλανδία, σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της χώρας τάχθηκε κατηγορηματικά κατά του ενδεχομένου αποβολής της Ιρλανδίας από την Ευρωζώνη καθώς και της περίπτωσης διαίρεσης της Ευρωζώνης σε δύο ζώνες, σε αυτήν των ισχυρών κρατών και σε αυτήν των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα.

Την ίδια ώρα στην Πορτογαλία το αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έκανε γνωστό πως θα διευκολύνει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος να περάσει από το κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό του 2011, απέχοντας από την ψηφοφορία που θα γίνει την Παρασκευή.

Προτίθεται επίσης να καταψηφίσει όποιες προτάσεις υποβληθούν από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τον προϋπολογισμό λιτότητας.

Ωστόσο ο βουλευτής της αντιπολίτευσης έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν πρόκειται για τον δικό μας προϋπολογισμό, αλλά για προϋπολογισμό της κυβέρνησης».

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ελέγχει 81 από τις 230 έδρες στη Βουλή και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα 97. Τα δύο κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό, στο τέλος του περασμένου μήνα, με τους κεντροδεξιούς να δεσμεύονται ότι θα απέχουν από την ψηφοφορία ώστε να επιτρέψουν την έγκριση του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες έχει δεσμευθεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα από το 7,3% στο 4,6% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο των μέτρων που θα ληφθούν είναι η αύξηση του ΦΠΑ από το 21 στο 23% και η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5%. Η έγκριση του προϋπολογισμού είναι μεγάλης σημασίας για την Πορτογαλία, καθώς οι αγορές φοβούνται ότι η χώρα θα είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος στην Ευρωζώνη, που ίσως υποχρεωθεί να υπαχθεί στο μηχανισμό στήριξης, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της Λισαβόνας ότι η χώρα δεν έχει καμία ανάγκη για βοήθεια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα