CS-Citi: Δυσοίωνο το μέλλον των ελληνικών τραπεζών

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010 17:59
UPD:18:30

Δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο δύο από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η Citi και η Credit Suisse, στις σχετικές εκθέσεις τους που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Citi: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Citi, τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου στον τραπεζικό κλάδο, με εξαίρεση την Τράπεζα Κύπρου, αναμένονται απογοητευτικά. Συγκεκριμένα, η παγκόσμια τράπεζα προβλέπει μείωση των Καθαρών Εσόδων από Τόκους (NII) και αύξηση των Προβλέψεων Επισφαλών Δανείων (LLP) για ολόκληρο τον κλάδο.

Όσον αφορά στις επιμέρους ελληνικές τράπεζες, η Citi προχωρά σε μείωση της τιμής-στόχου για την Marfin Popular Bank και την Hellenic Bank εξαιτίας των χαμηλότερων προβλέψεων κερδοφορίας, καθώς και για την Τράπεζα Κύπρου ως αποτέλεσμα του προσαρμοσμένου αριθμού μετοχών που προέκυψε μετά τις τελευταίες μεταβολές κεφαλαίου.

«Οι αβέβαιες μακροοικονομικές συνθήκες στη χώρα, η υψηλή έκθεση στο κρατικό χρέος και η επιδείνωση των τάσεων στην ποιότητα ενεργητικού» είναι οι λόγοι για τους οποίους η τράπεζα εφιστά την προσοχή των επενδυτών όσον αφορά στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τη ζοφερή εικόνα έρχονται να συμπληρώσουν τα spreads των τίτλων ελληνικού δημοσίου που αναμένεται να αγγίξουν ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η Citi τονίζει ότι οι εξελίξεις σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση, ενώ οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν με προσοχή και τις εξελίξεις στην αγορά σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς και τις αυξήσεις κεφαλαίου.

CS: Διατήρηση της αρνητικής στάσης για τις ελληνικές τράπεζες

Η Credit Suisse, από την άλλη, επιβεβαιώνει και αυτή το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μας. Στην έκθεσή της αναφέρει ότι επιμένει στην αρνητική της θέση «λόγω των μακροοικονομικών προοπτικών και των κινδύνων που εξακολουθούν να εμπεριέχονται στους ισολογισμούς των τραπεζών εξαιτίας της έκθεσής τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα».

Συγκεκριμένα για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, η ελβετική τράπεζα διατηρεί την ουδέτερη σύστασή της, ενώ για τις υπόλοιπες τράπεζες συστήνουν μείωση θέσης (Underperform).

«Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν συνεχή επιδείνωση και πιστεύουμε ότι η πρόσφατη κλιμάκωση των μέτρων λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης θα λειτουργήσουν αρνητικά τόσο για την αύξηση του ΑΕΠ όσο και τους λόγους των μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημειώνει η Credit Suisse. Ανασταλτικά είναι πιθανό να λειτουργήσει αυτό και για την ανάπτυξη των δανείων, υποστηρίζει, τονίζοντας ότι «τουλάχιστον προς το παρόν, θεωρούμε ότι οι προβλέψεις μας είναι αρκετά συντηρητικές για να αντικατοπτρίζουν την κατάσταση».

Όσον αφορά στα αποτελέσματα γ' τριμήνου, ο ελβετικός κολοσσός εκτιμά ότι η εικόνα θα είναι παρόμοια με αυτή του β' τριμήνου. Τα αποτελέσματα του δ' τριμήνου, ωστόσο, ίσως να επιφυλάσσουν μεγαλύτερες προκλήσεις εάν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μειωθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας των εντεινόμενων μέτρων λιτότητας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα