Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 05:56

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές ωθώντας τον περιφερειακό δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας, το ουόν υποτιμήθηκε και τα ασφάλιστρα κινδύνου αυξήθηκαν, καθώς η Βόρεια Κορέα επιτέθηκε στη Νότια και ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας. Ανοδικά κινήθηκαν τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε απώλειες 0,4% φθάνοντας στις 130,62 μονάδες στις 11:50 π.μ. στο Τόκιο, οδεύοντας να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 17 Νοεμβρίου. Το ουόν της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,7% φθάνοντας στα 1.144,95 ανά δολάριο ΗΠΑ, ενώ το κόστος ασφάλισης του κρατικού νοτιοκορεατικού χρέους αυξήθηκε. Χθες στις ΗΠΑ ο S&P 500 Index σημείωσε απώλειες 1,4% και το ευρώ ισχυροποιήθηκε για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Χθες από τις μαζικές πωλήσεις μετοχών παγκοσμίως χάθηκαν περίπου 1 τρισ. δολ. της χρηματιστηριακής αξίας και ώθησαν τον S&P GSCI Index των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής σε τρίτη ημέρα απωλειών και το ευρώ 1,9% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου μετά τη χθεσινή επίθεση της Βόρειας Κορέας σε νησί κοντά στα σύνορα με τη Νότια Κορέα. Η S&P υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας, επικαλούμενη ανησυχίες για επιπλέον δανεισμό από την κυβέρνηση καθώς επιδιώκει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Πέντε μετοχές σημείωναν απώλειες σε κάθε τρεις που σημείωναν άνοδο μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον περιφερειακό δείκτη MSCI Asian Index. Στην Ιαπωνία – όπου χθες οι αγορές ήταν κλειστές λόγω αργίας – ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 0,8%. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε απώλειες 0,5% περιορίζοντας τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα σε ποσοστό έως 2,4%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng αναρριχήθηκε 0,8% μετά από απώλειες 2,7% που σημείωσε χθες.

Χθες δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και σπίτια πήραν φωτιά στη χειρότερη επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον της γείτονός της, Νότιας, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον οκτώ μηνών. Η Νότια Κορέα θα διοχετεύσει «επαρκή» κεφάλαια στην αγορά χρήματος εάν χρειαστεί για να προστατεύσει τις αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας μετά την έκτακτη συνεδρίαση κυβέρνησης και αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας σήμερα το πρωΐ.

Το κόστος των ασφαλίστρων κινδύνου του νοτιοκορεατικού κυβερνητικού χρέους αυξήθηκε 3 μονάδες βάσης στις 107,5 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland Group Plc.

Ουόν, ευρώ

Το ουόν άγγιξε νωρίτερα τα 1.172,50 έναντι του δολαρίου, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 9 Σεπτεμβρίου. Το νόμισμα σημείωσε απώλειες κάθε μία από τις δύο τελευταίες εβδομάδες, καθώς η ιρλανδική κυβέρνηση άρχισε συνομιλίες με σκοπό την εξασφάλιση της οικονομικής βοήθειας και η σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής της Κίνας αύξησε τις ανησυχίες ότι η ζήτηση θα περιοριστεί στη Νότια Κορέα, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Κίνας.

Η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας στο Α από το ΑΑ- και μεσοπρόθεσμα στο Α-1 από Α-1+, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η κατάταξη είναι πέντε βαθμίδες υψηλότερη της Ελλάδας.

Ανοδικά κινήθηκε το ευρώ από τα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών έναντι του δολαρίου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,3406 δολ. από 1,3367 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις 11 Αυγούστου. Το ευρώ ισχυροποιήθηκε στα 111,53 γιέν από 111,16 γιέν. Το δολάριο διαμορφώθηκε στα 83,19 γιέν από 83,16 γιέν.

Ανοδικά κινήθηκε επίσης το ευρώ πριν από τη σημερινή έκθεση στη Γερμανία που ενδέχεται να δείξει διατήρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών. Επίσης σήμερα στις ΗΠΑ τα στοιχεία ενδέχεται να δείξουν ότι οι δαπάνες των καταναλωτών και οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών – εκτός αυτοκινήτων και αεροσκαφών, αυξήθηκαν τον μήνα που πέρασε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Πτωτικά κινήθηκαν για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες τα ομόλογα ωθώντας τις αποδόσεις των δεκαετών κατά δύο μονάδες βάσης υψηλότερα στο 2,80%.

Τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσαν άνοδο 1,6% στο London Metal Exchange (LME) μετά από απώλειες 3,4% τεσσάρων ημερών. Ανοδο 2,3% σημείωσε ο ψευδάργυρος. Στη Νέα Υόρκη το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 0,5%, επίσης για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα