Ανοδος του αργού

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 06:32

Ανοδικά από τα χαμηλότερα επίπεδα σε μια εβδομάδα κινήθηκε το πετρέλαιο μετά τη μεγαλύτερη των προβλέψεων οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι τα αποθέματα του καυσίμου ενδέχεται να μειωθούν.

Το αργό αντέστρεψε τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα καθώς το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ, καθιστώντας τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής που τιμώνται στο αμερικανικό νόμισμα πιο φθηνά για τους επενδυτές. Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει 7,9% μετά την αναρρίχησή του στα υψηλότερα επίπεδα φέτος στις 11 Νοεμβρίου, ωθώντας σε αγορές συμβολαίων.

Το αργό σημείωσε άνοδο έως 52 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 81,77 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια του Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκαν στα 81,65 δολ. στις 11:55 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν 2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών καθώς αυξήθηκε η ζήτηση από τα διϋλιστήρια με τη λήξη της εποχιακής τους συντήρησης.

Χθες το πετρέλαιο υποχώρησε 49 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 81,25 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 17 Νοεμβρίου. Φέτος οι τιμές του έχουν σημειώσει άνοδο 2,9%. Το αργό αναρριχήθηκε στα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα για φέτος στις 11 Νοεμβρίου φθάνοντας στα 88,63 δολ. το βαρέλι.

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο. Η χώρα χρησιμοποίησε κατά μέσον όρο 19,3 εακτ. βαρέλια ημερησίως καυσίμων τις τέσσερις εβδομάδες που έληξαν στις 12 Νοεμβρίου, 3,7% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας.

Ο Dollar Index υποχώρησε έως 0,3% στα 79,43, αντιστρέφοντας την άνοδο των δύο τελευταίων ημερών εν μέσω ανησυχιών για την κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο έως 50 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 83,75 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες, σημείωσε απώλειες 71 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 83,25 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα