Ιρλανδία: Υποβάθμιση από Standard & Poor's

Ανακοινώνεται τετραετές πρόγραμμα λιτότητας
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 10:15
UPD:10:48

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας κατά δύο βαθμίδες, σε «Α» από «ΑΑ-», προχώρησε σήμερα η Standard & Poor's, δίνοντας αρνητικό outlook.

Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας κατά δύο βαθμίδες, σε «Α» από «ΑΑ-», προχώρησε σήμερα η Standard & Poor's, δίνοντας αρνητικό outlook.

Ο διεθνής οίκος επικαλείται το υψηλό κόστος διάσωσης των ιρλανδικών τραπεζών, το οποίο, όπως τονίζει, θα αυξήσει σημαντικά τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπράιαν Λένιχαν αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα τετραετές πρόγραμμα με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, εν μέσω πιέσεων προς το Δουβλίνο να υιοθετήσει εγκαίρως τον προϋπολογισμό λιτότητας προκειμένου να λάβει τη βοήθεια από ΕΕ και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το BBC, στόχος του προγράμματος είναι η εφαρμογή περικοπών συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ. Οι Irish Times ανέφεραν χθες ότι το σχέδιο πιθανόν να περιλαμβάνει 10 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών και άλλα 5 δισ. ευρώ σε αυξήσεις φόρων.

Μεταξύ των σχεδίων, που θα έχουν ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2014, φέρονται να είναι και περικοπές δαπανών 800 εκατ. ευρώ στην πρόνοια, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιρλανδίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 12% του ΑΕΠ, ή στο 32% αν συμπεριληφθεί και το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος.

Το πρόγραμμα λιτότητας θα ανακοινωθεί καθώς ολοκληρώνονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πακέτο βοηθείας προς τη χώρα.

Καταλύτης για τη βοήθεια ο προϋπολογισμός

Ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν υπογράμμισε χθες την επιτακτική ανάγκη για σταθερότητα στη χώρα, λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ψηφιστεί στην ώρα του ο κρίσιμος προϋπολογισμός του 2011 έτσι ώστε να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην τρόικα και το Δουβλίνο.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» καθώς επικρίνεται δριμύτατα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση και δέχεται πιέσεις για προκήρυξη εκλογών. Ενδεχόμενη καθυστέρηση της υιοθέτησης του προϋπολογισμού θα μπορούσε να μπλοκάρει την απελευθέρωση της πρώτης δόσης του δανείου με βάση τους κανονισμούς του ΔΝΤ, με εκπρόσωπο της Κομισιόν να υπενθυμίζει ότι κάθε ημέρα που περνά έχει αντίκτυπο στην οικονομία της πάλαι ποτέ «κέλτικης τίγρης».

Αξιωματούχοι της ΕΕ υπολογίζουν στα 85 δισ. ευρώ το κόστος διάσωσης της ιρλανδικής οικονομίας και των ιρλανδικών τραπεζών, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο προσκείμενες πηγές.

Την ίδια στιγμή, ο δεύτερος τη τάξει του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι, ανέφερε ότι μολονότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην ιρλανδική κυβέρνηση και το διεθνές ταμείο προχωρούν ταχύτατα έγκειται στο ίδιο το Δουβλίνο να λάβει τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις. «Αναμφισβήτητα, η δουλειά μας είναι τεχνική, όχι πολιτική. Όμως, οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από τις κυβερνήσεις και όχι από τους τεχνοκράτες», είπε χαρακτηριστικά ο Λίπσκι μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Στο ερώτημα εάν υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση της κρίσης, απάντησε ότι τα μέτρα θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στους επενδυτές και θα μειώσουν τις πιέσεις σε άλλες κυβερνήσεις.

Θετικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις με την Ιρλανδία και ο Λευκός Οίκος, χαιρετίζοντας την αποφασιστικότητα που δείχνουν οι Ευρωπαίοι ως προς την αντιμετώπιση ανάλογων προβλημάτων και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με προτάσεις οκτώ οικονομολόγων του ΔΝΤ που εγκρίθηκαν από τον Αζάι Τσόπρα, εκ των διαπραγματευτών του οργανισμού που βρίσκεται στο Δουβλίνο, η ιρλανδική κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει σταδιακά τα επιδόματα ανεργίας καθώς και το επίπεδο του κατώτατου μισθού προκειμένου να τονώσει την αγορά εργασίας.

Επιπλέον, το ΔΝΤ ζητά από την Ιρλανδία να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα έτσι ώστε να καταστήσει τις εξαγωγές σταθερή πηγή ανάπτυξης και να προωθήσει προγράμματα υψίστης προτεραιότητας. Ωστόσο, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild επιμένει ότι ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις δεν θα αλλάξει, αν και η Γαλλίδα ομόλογός του Κριστίν Λαγκάρντ διατείνεται ότι η χώρα θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας, Πάτρικ Χόνοχαν, δήλωσε ότι οι ιρλανδικές τράπεζες τίθενται προς πώληση, από τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει το μέγεθός τους. Το Δουβλίνο έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα επιταχύνει τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος αν και αναλυτές εκτιμούν ότι τα περιθώρια για πώληση ενεργητικού είναι περιορισμένα και οιαδήποτε πώληση θα είναι σε χαμηλή τιμή ή θα προϋποθέτει από την κυβέρνηση να θέσει όριο σε δυνητικές ζημίες.

Πάντως, η Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βρετανίας εμφανίστηκε καθησυχαστική διαβεβαιώνοντας ότι η έκθεση βρετανικών τραπεζών σε χρέος οικονομιών της Ευρωζώνης, όπως της Ιρλανδίας, δεν συνιστά αιτία ανησυχίας.

Πρόωρες εκλογές με την έλευση του νέου έτους

Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιρλανδία βαθαίνει πάντως, αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας υποσχέθηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές με την έλευση του νέου έτους, έπειτα από την έγκριση του προϋπολογισμού λιτότητας.

Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν διαβεβαίωσε χθες ότι οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία δεν απειλούν τις διαπραγματεύσεις με ΕΕ και ΔΝΤ για την παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις αρχές του νέου έτους, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο ιρλανδικός Τύπος αναγγέλλει το τέλος του πρωθυπουργού Κάουεν, έπειτα από την ανακοίνωση της διενέργειας πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2011. Ο συντάκτης του κύριου άρθρου της εφημερίδας Irish Examiner εκφράζει τη λύπη του που ο πρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης δεν έχει ανακοινώσει την άμεση παραίτησή του, επιλέγοντας να περιμένει την υιοθέτηση του προϋπολογισμού λιτότητας, μέχρι τον Ιανουάριο, για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

«Τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο», γράφει η Irish Daily Mail, αναφέροντας ότι ο Μπράιαν Κάουεν αναγκάσθηκε να ανακοινώσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών έπειτα από παρακίνηση των Πρασίνων προς αυτήν την κατεύθυνση, σημαντικών εταίρων στον κυβερνητικό συνασπισμό. Δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, οι ψήφοι των οποίων είναι κρίσιμες για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν την υποστήριξή τους.

«Οι καταστροφικές τους πολιτικές καταδίκασαν την Ιρλανδία στη χρεοκοπία. Ο λαός ταπεινώθηκε, η υπόληψη της χώρας μας κυλίστηκε στη λάσπη», αναφέρει η Irish Sun.

Σύμφωνα με τους Irish Times, υπάρχει μία «ανοικτή εξέγερση» στους κόλπους του Φιάνα Φέιλ, το κόμματος του Ιρλανδού πρωθυπουργού. Όμως το κοινοβούλιο «οφείλει να υιοθετήσει έναν προϋπολογισμό, παρά την πολιτική αναταραχή», εκτιμά η εφημερίδα, αναφερόμενη στον προϋπολογισμό λιτότητας που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

«Η απόρριψη του προϋπολογισμού θα αποτελούσε ακόμη ένα πλήγμα για τη διεθνή υπόληψη της Ιρλανδίας», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Irish Independent θεωρεί επίσης ότι «ο προϋπολογισμός πρέπει να υιοθετηθεί».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα