Με νέα παραπομπή απειλεί η Ε.Ε. για τους πλοιάρχους σε πλοία με ελληνική σημαία

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 15:13

Σε συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ του 2009 αναφορικά με την πρόσβαση ατόμων που δεν είναι πολίτες της ΕΕ στη θέση του πλοιάρχου ή υποπλοιάρχου σε σκάφη που φέρουν την ελληνική σημαία, καλεί τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το αίτημα υποβλήθηκε μέσω «προειδοποιητικής επιστολής» βάσει του άρθρου 260 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με την εν λόγω απόφαση, η Επιτροπή θα παραπέμψει την Ελλάδα εκ νέου στο Δικαστήριο και θα ζητήσει από αυτό την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2009, το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι οι ισχύοντες ελληνικοί κανόνες, που απαγορεύουν την πρόσβαση ατόμων τα οποία δεν είναι πολίτες της ΕΕ στη θέση του πλοιάρχου ή υποπλοιάρχου, σε σκάφη που φέρουν την ελληνική σημαία, είναι ασυμβίβαστοι προς τους κανόνες της ΕΕ περί ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων. Η απόφαση ακολούθησε παρόμοιες αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ κατά της Γαλλίας τον Μάρτιο 2008, της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο 2008 και κατά της Ισπανίας τον Νοέμβριο 2008. Όλες αυτές οι αποφάσεις επιβεβαιώνουν την αρχική νομολογία του Δικαστηρίου (2003) επί του εν λόγω ζητήματος.

Το άρθρο 260 της ΣΛΕΕ αναφέρει ότι μια χώρα θα πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθεί με απόφαση του Δικαστηρίου η οποία διαπιστώνει ότι η εν λόγω χώρα παρέλειψε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας.

Οπως επισημαίνεται, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται τη στιγμή αυτή σε διαδικασία μεταρρύθμισης των κανόνων τους, αλλά δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τις αναγκαίες αλλαγές. Η Επιτροπή αποφάσισε, επομένως, να συνεχίσει τη διαδικασία επί παραβάσει και κατέστησε σαφές ότι δεν θα περατώσει την υπόθεση πριν εγκριθούν όλοι οι αναγκαίοι κανόνες. Η Ελλάδα διαθέτει δύο μήνες για να υποβάλει τις παρατηρήσεις της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα